רועים אוסטרלים

    אין לא רוצה, יש לא יכול.. לאכול - על הקאה בגורי כלבים

    הגדל

    במסגרת העבודה במרפאה, נתקלנו לאחרונה במקרה מעניין שאולי יהיה חשוב עבורכם, חובבי בעלי החיים. מדובר בכלבת לברדור חמודה בת שלושה חודשים, שמיום אימוצה ועד שהגיעה למרפאה נהגה להקיא בכל פעם שאכלה. ללא ספק תופעה שכזו מטרידה מאוד בכל גיל, ועל אחת כמה וכמה בגורים. בבדיקה כללית הכלבה נראית ערנית ושמחה מאוד, למרות ההקאות החוזרות ונשנות, ומשום כך סביר היה להניח שלא מדובר במחלת גורים מוכרת אלא במשהו אחר לחלוטין. בדיקה מעמיקה גילתה פגם מולד המוגדר במונח הכללי " אנומליה טבעתית" ולהלן ההסבר:

    בשלבי ההתפתחות העובריים המוקדמים כלי הדם הראשיים מתחילים להתפתח בשש קשתות שחלקן מתנוונות וחלקן מתפתחות באופן מלא. במצב נורמלי הקשת הרביעית השמאלית מתפתחת לאבי העורקים היוצא מהחדר השמאלי של הלב, אלא שלעיתים משהו משתבש והימנית מתפתחת במקומה. עד כאן לא נורא, אבל בשלב העוברי ישנו בין אבי העורקים לעורק הריאה כלי דם העוקף את הריאות ומוביל ממנו דם לאבי העורקים (שהרי העובר אינו משתמש בראותיו) , כשהקשת הימנית מתפתחת במקום השמאלית , כלי דם זה, דוקטוס ארטריוזוס שמו - שוכב מעל הוושט, לוחץ עליו וחוסם אותו באופן חלקי.

    כל עוד הגור יונק ואינו אוכל מוצקים, אין לתופעה זו משמעות, אך כשהוא מתבגר ומתחיל לאכול אוכל יבש וחצי רטוב, גושי המזון לא יצליחו לעבור דרך הוושט, ויישארו תקועים באמצעו, ולבסוף ייפלטו בהקאה. גורים הסובלים מבעיה זו יקיאו ויירדו במשקל, ויהלכו במצב של רעב בולט ומופגן מאחר שהם לא מצליחים לאכול כנדרש ולחוש שובע.
    כל שהזמן עובר והתופעה לא מטופלת, הוושט הולך ומתרחב ואם הנושא נזנח, גם אם יאובחן בסופו של דבר, טיפול נכון לא יהיה יעיל מאחר שהבעיה אינה הפיכה והיא תמיד תגרור בעיות נוספות.

    הפתרון לפגם זה הינו כירורגי: חותכים את הדוקטוס ארטיוזוס ומשחררים את הלחץ מהוושט. נשמע פשוט, אבל יש לזכור שמדובר בניתוח בבית החזה, והתעסקות בכלי דם גדולים, ולכן רמת הסיכון גבוהה במיוחד, מה עוד שהגור עלול למות תוך כדי ניתוח או אחריו עקב סיבוכים משניים ובהם דלקת ראות שאיפתית. מומים מולדים נוספים שעלולים להוביל לתוצאה דומה הם אבי עורקים כפול, הכולא בתוכו את הוושט, או עורק משני נוסף, ימני, הלוחץ על וושט וקרוי subclavian artery

    אם אימצתם גור, והוא מקיא ללא הפסק, אל תהססו ופנו לוטרינר לשם בדיקה ואבחון מלא כדי לפתור במהירות את הבעיה , ולשפר את סיכויי החלמתו.

     

     

     

    עבור לתוכן העמוד