מה אתם רואים שכלבכם אינו רואה, ומה הוא רואה שאתם לא רואים?
לא ניתן להתעלם מקולות הטלוויזיה הרמים המגיעים אלינו היישר ממגרשי הכדורגל בצרפת במסגרת משחקי יורו 2016 בין אם על מסכי הענק בפאבים או אלו הבוקעים מכל בית. אלו מכם, המשתרעים על הספה עם בירה קרה ביד אחת, וחופן בוטנים או פיצה ביד שנייה, כשידידכם הטוב ביותר לידכם מביט בכם שואגים מאושר או בוכים מצער על כל גול שמובקע, האם תהיתם פעם מה ידידכם רואה באמת? איך הוא רואה את אותו משחק שאתם צופים בו או את אותו שער שהובקע?
אז בואו ונספר לכם קצת על הראייה של כלבכם:
ברשתית העין קיים מערך צפוף של תאים הנקראים תאים קולטי אור המכונים גם פוטורצפטורים. בין התאים האלו ניתן למנות, בין היתר, את תאי המדוך (cones) ותאי הקנה (rods). תאים אלה קולטים פוטונים של אור ומעבירים אותם למוח לעיבוד התמונה שאנו רואים.
יכולת המוח להבחין בשינויים קטנים בין תמונות המתחלפות במהירות היא מוגבלת, ולמעשה, קולטני האור בעין ממשיכים להעביר למוח תמונה מסוימת גם זמן מה לאחר שהתמונה כבר השתנתה. זו הסיבה שאדם הצופה ברצף של תמונות נייחות יתפוס אותן כתמונה נעה, בדומה למתרחש בסרט בו אנו צופים בטלוויזיה, בקולנוע או על גבי מסך המחשב.
קולטני האור בעין האנושית יכולים להגיב להבזקי אור בתדירות של 45 הרץ, ולכן, תמונות המיוצרות על ידי מסכי מחשב וטלוויזיה הן בתדירות של 50 או 60 הרץ, וכך, מתקבלות אצלנו כתמונה מתמשכת ולא כתמונות בודדות. לעומת זאת, בבעלי חיים התגובה לאור מעט שונה. קולטני האור של בעלי החיים מגיבים להבהוב בתדירות שונה, הנעה בין 70 - 80 הרץ. שוני זה הוא הגורם לכך שבעת צפייה בתוכניות טלוויזיה בכלל ובמשחקי יורו 2016 בפרט, בעלי החיים שלנו אינם רואים כמונו את התמונה כתמונה נעה אלא כהבזקים של תמונות נייחות. הבזקים אלו מושכים את תשומת ליבם אף יותר, ויוצרים אצלם עניין רב יותר, וזו כנראה הסיבה שכלבכם נראה נלהב יותר מכם כשהוא צופה בגול של רונאלדו...
באופן דומה, מאותה סיבה, כלבים יכולים לראות את ההבזקים וההבהובים של נורות הפלורסנט. מסתבר שנורות ליבון צהובות הן יותר ידידותיות לכלבכם.
אך האם זו הסיבה היחידה שכלבכם נרגש אף יותר מכם במהלך יורו 2016?
מסתבר שיש עוד סיבות... לדוגמה, מה לגבי ראיית צבעים בחיות מחמד?
ראיית צבע מתבצעת על ידי אוכלוסיית תאי המדוך שברשתית העין. קיימים ארבעה סוגים של תאי מדוך, כשבמינים שונים של בעלי חיים אוכלוסייה זו יכולה לנוע בין סוג אחד בלבד ועד פרט בו קיימים כל ארבעת הסוגים. ברשתית בני האדם יש שלוש אוכלוסיות תאים של תאי מדוך, כשמקסימום בליעת האור על ידם מתרחשת באורכי הגל הירוק, הכחול והאדום, ולכן אנו מכונים בעלי ראייה טריכרומטית. קיימים בעלי חיים בעלי ראייה מונוכרומטית, כלומר, בעלי חיים הרואים רק אורך גל אחד. בעלי חיים אלו רואים רק בצבע אדום או כחול או ירוק לדוגמה, ועל פי רוב הם בעלי חיים הפעילים בלילה (נוקטורנאליים). מהצד השני של הספקטרום ניתן למצוא בעלי חיים, כמו חלק מהדגים ומהציפורים, שהם בעלי ארבע אוכלוסיות של תאי מדוך, והללו מכונים טטרכרומטיים, ומכאן, שראיית הצבעים שלהם עשירה יותר.
בניגוד לדעה הרווחת, מסתבר שכלבים וחתולים רואים ספקטרום של צבעים ולא רק שחור ולבן. לכלבים יש שתי אוכלוסיות של תאי מדוך. האחת, קולטת אור באורך גל של הספקטרום הכחול-סגול, ואילו האוכלוסיה השנייה, קולטת אור בספקטרום אורך הגל האדום. מכאן, שכלבים יכולים לראות צבעים ולהבחין ביניהם, אך אינם מסוגלים להבחין בין גוונים ירוקים. מכאן, שהדשא של השכן ושל מגרש הכדורגל אינו ירוק יותר... אולי דווקא אדום יותר.
ברשתית של בקר וסוסים קיימת אוכלוסיית תאי מדוך, הקולטת אור בספקטרום של אורכי הגל הירוק, אך אינה קולטת אור באורכי הגל האדום. וכשחושבים על כך מבינים כי, למעשה, שוורים אינם רואים את הצבע האדום של הבד המתנופף מולם על ידי לוחמי השוורים. אז מה באמת מעצבן ומלהיב אותם גם יחד? מסתבר שלאו דווקא הצבע האדום... ראיית הצבעים של בעלי חיים אלו דומה ומקבילה לזו של בני אדם בעלי עיוורון צבעים.
במרבית המקרים, גם בני אדם אינם עיוורי צבעים לחלוטין, אלא חסרים את אותה אוכלוסיית תאים קולטי אור, האחראית על אורכי הגל האדום או הירוק, ובשל כך הם מכונים ״דיכרומטיים״, בדומה לבעלי חיים.
יונקים ימיים, כדוגמת לוויתנים, הם דיכרומטיים ייחודיים, בכך שאינם רואים את הצבעים בספקטרום הכחול. מפתיע? אכן! קשה להאמין אך זו עובדה אמיתית כי הם אינם יכולים להעריך וליהנות מהשפע הכחול המקיף את סביבתם הימית.
בניגוד לכלבים, חתולים הם בעלי שלוש אוכלוסיות של תאי מדוך. עם זאת, אין אף הוכחה מחקרית אחת כי ראייתם של החתולים היא ראייה טריכרומטית, המקבילה לזו של בני האדם.
אז אולי היותם של כלבים עם ראייה דיכרומטית היא סיבה נוספת המסבירה מדוע הם צופים אתכם בהנאה גדולה ועוקבים בעניין רב אחר הכדור ביורו 2016 - הדשא פשוט נראה להם, ככל כנראה, אדום בוהק. לא פחות ממרגש ומלהיב! רק נסו לדמיין לכם איך הם רואים אותו...
ואחרון חביב, ולא פחות חשוב, כדי שימשיכו ליהנות אתכם מהצפייה ביורו: לא מומלץ לתת לכלבכם בירה, צי׳פס, פיצה או בוטנים. בלב הענק שמצוי בהם ובפרספקטיבה שלהם, הם יודעים לפחות שני דברים חשובים שגם לנו כדאי לזכור: האחד - ניתן ליהנות מאוד גם בלי אלכוהול, מזונות מעובדים ועתירי מלח ושומן, והשני – הם יודעים (ורואים) בוודאות שהדשא של השכן אינו ירוק יותר... כמה יכולים החיים להיראות פשוטים ולהיות מהנים יותר בצורת ראייה זו...
מקווים שיהיו גולים מופלאים והמשך צפייה מהנה במשחקים, וכמובן, בחברותא הכי טובה שיכולה להיות...