טוקסופלסמה , חתולים ונשים בהריון
טוקסופלסמה הוא טפיל השייך למשפחת הפרוטוזואות והינו מדבק כמעט לכל היצורים בעלי דם חם. בחתולים להבדיל מכל שאר בעלי החיים הטפיל יכול להשלים מחזור חיים מלא ולכן הינם הפונדקאי האידיאלי לטפיל זה.
ד"ר ידין ישורון
חתולים עלולים להדבק בטפיל בשלוש דרכים:
1. אכילה של בשר לא מבושל, בדר"כ עכברים.
2. מגע ישיר עם הציסטות המדבקות לדוגמא בארגז החול.
3. מעבר לעובר בזמן ההיריון.
אחרי הדבקה הטפיל מתיישב ברירית של המעי ושם מתרבה ויוצר אואוציסטות אשר מופרשות עם הצואה.
24 עד 48 שעות אחרי שהאאוציסטות מופרשות בצואה הן עוברות תהליך שנקרא ספורולציה ונהפכות לציסטות מדבקות. אלו מסוגלות לשרוד בחוץ תקופה ארוכה מאוד בזכות המעטפת שמגינה עליהם מפני חום ויובש, יש הטוענים שאפילו עד שנה במידה והתנאים הסביבתיים מתאימים. כל בעל חיים אחר שיבלע את הציסטות יידבק בטפיל, בכל היונקים למעט חתולים מחזור החיים ברובו מחוץ למעי, במקרים אלו יתפתחו ציסטות ברקמות שריר ואו רקמות אחרות בהן הטפיל יכול להישאר ולשרוד כל זמן שבעל החיים חי. צורה זו של נגיעות יכולה גם לקרות אצל חתולים ובמקרים אלו עלולים להתפתח סימנים קליניים הקשורים למקום שבו הציסטות מתפתחות לדוגמא, סימנים עצביים במידה והטפיל מתיישב במח.
רוב החתולים אשר נדבקים בטפיל אינם מראים סימנים קליניים . במקרים בודדים, בעיקר בגורים , חתולים תחת תעוקה או חתולים בעלי בעיה חיסונית עלולים להופיע סימנים חולפים. חתולים אשר סובלים מאיידס חתולים או לאוקימיה ויראלית נמצאים בסיכון גבוה יותר ועלולים להדגים מחלה פעילה. בשלב הראשון החתול יראה חלש ואפאטי עם גלי חום . בהמשך החתולים יראו סימנים הקשורים למקום בו התפתחו ציסטות כמו בצקת ריאות, כשלון כבד, שלשולים כרוניים או סימנים עצביים.
את האבחון אסור לבסס על הסימנים הקליניים בלבד ויש ללוותו בבדיקה סרולוגית והוכחה לעלייה משמעותית בנוגדנים כנגד טוקסופלסמה. חתולים שמתקבלים כחיוביים רצוי לבדוק האם הם נגועים באיידס מאחר וברוב המקרים חתולים אלו הם היחידים אשר מפתחים סימנים קליניים כפי שצויין לעיל.
אז מה לטפיל ולנשים בהריון?
כמו כל בעל חיים אחר גם בני אדם עלולים להדבק . גם אצלנו במידה ואין בעיה חיסונית ראשונית ההדבקות תעבור בקלות וכמעט ללא סימנים קליניים. ההנחה היא שכ50% מאוכלוסיית העולם נדבקו בשלב זה או אחר ונושאים נוגדנים נגד הטפיל. הבעיה מתחילה כאשר מדובר בנשים בהריון. במידה ואשה בהריון נדבקת בטפיל הטפיל עלול להתיישב בשליה או אפילו לעבור לעובר ולגרום לתופעות הקשורות למקומו ולגיל ההיריון. הדבקה עלולה בשלבים מוקדמים לגרום להפלה ובשלבים מאוחרים יותר לפגיעה התפתחותית, פיגור שכלי ולעיתים עיוורון.
אנא אל תבינו מתוך הנאמר לעיל שעליכם לוותר על החתול אם ברצונכן להכנס להריון. ישנם דרכים טובות מאוד להימנע מהדבקות ואלו הן:
1. נקו את ארגז החול כל יום. זכרו האואוציסטות הופכות למדבקות אחרי 24 שעות מרגע שהופרשו בצואה. מיותר להזכיר שמשימה זו מוטלת על בני הזוג :)
2. הימנעו ממגע עם כל מה שעלול להיות מזוהם בצואת חתולים כמו חול בגינה.
3. הימנעו מאכילת בשר נא.
4. שטפו ידיים היטב לפני האוכל.
5. היבדקי לנוגדנים כנגד טוקסופלסמה. במידה ונמצאת חיובית אל דאגה גם אם תדבקי העובר בטוח. במידה ואת שלילת רצוי לחזור על הבדיקה כל חודשיים ולנקות בכל אמצעי ההגנה הנדרשים.
בברכת מזל טוב והרבה בריאות