yadin yadin yeshurun

    יש מטוס שממריא עכשיו אל נופים מכושפים - הנחיות והמלצות ליצוא חיות מחמד לחו״ל

    טסים לחול
    טסים לחו״ל?- איזה כייף! לא רוצים להשאיר את חיית המחמד בפנסיון או בבית וטסים יחד איתה? – גם צריך להיות כייף ולא מסורבל. בשנים האחרונות יותר ויותר בעלי כלבים וחתולים טסים עם חיית המחמד שלהם בין אם לטיול קצר, טרק באלפים עם הכלב האהוב, חופשה ממושכת יותר או בין אם לרילוקיישן למדינה אחרת. מדיניות השמיים הפתוחים כבר מזמן פה גם עבור חיות המחמד שלכם.

    אין כל בעיה לקחת את חיית המחמד האהובה שלכם אתכם אך יש להיערך מבעוד מועד על-מנת למנוע אי נעימות של הרגע האחרון כאשר אתם לפתע מגלים כי חיית המחמד שלכם אינה רשאית לטוס אתכם.

    הנושא החשוב ביותר בנסיעה לחו״ל ובמעבר בין ארצות הוא כמובן הנושא של מחלות מדבקות כאשר בראשן נמצאת מחלת הכלבת. רמת הביקורת והדרישות שונה בין הארצות השונות בהתאם לרמת הנגיעות באותה מדינה והארצות הגובלות עימה.

    חשוב לנו להדגיש כי יש להתחיל את התהליך מבעוד מועד, ולפי הדרישות של הרבה מדינות יעד, מדובר בלפחות ארבעה חודשים לפני מועד הטיסה שלכם. לא פחות! באופן הזה, יתקבלו כל האישורים המתאימים בזמן.

    אז בואו נעשה סדר בדברים:

    תקנות יצוא חיות מחמד לחו״ל מופיעות באתר השירותים הווטרינריים של משרד החקלאות, אך לכל מדינה יש דרישות שונות ו/או נוספות. כיוון שאין אנו יכולים לכסות את כל הדרישות, נתרכז במדינות האיחוד האירופי ובארה״ב, היות ואלה יעדי הטיסות הפופולריים ביותר. מדינות נוספות בעלות דרישות ספציפיות ומחמירות המתעדכנות מעת לעת הן אוסטרליה, ניו-זילנד ובריטניה, ואנו נשמח לעזור ולעדכן אתכם גם לגביהן במידה ויעד טיסתכם הוא למדינות אלה. חשוב לציין כי כשאנו כותבים חיות מחמד, תקנות הייצוא מתייחסות לכלבים וחתולים בלבד. 

    יצוא חיית מחמד ללא התיעוד הנדרש עלול לגרום להסגר או החזרה של חיית המחמד לארץ, לעלויות רבות ולעוגמת נפש רבה לחיית המחמד ולבעליה.

    יצוא חיית מחמד למדינות האיחוד האירופי:

    השלב הראשון הוא לוודא כי חיית המחמד מחוסנת נגד כלבת ובעלת שבב אלקטרוני. במידה ועל חיית המחמד לחדש את חיסון הכלבת השנתי יש לדאוג לחסן אותה נגד כלבת על פי חוק. כאמור, חיסון הכלבת הוא ראשית התהליך, ויש לעשותו, במידה ופג תוקפו, חמישה חודשים לפני מועד הנסיעה. בנוסף, כל חיות המחמד, ולא רק כלבים, חייבות אף הן להיות משובבות בשבב אלקטרוני הניתן לקריאה על ידי מכשירי קריאה העומדים בתקנים שנקבעו על ידי ארגון התקנים הבינלאומי (ISO).

    השלב השני הוא ביצוע בדיקת דם לרמת נוגדנים לכלבת, בדיקה המתבצעת במרפאה. הבדיקה נשלחת למעבדת הכלבת במכון הווטרינרי בבית דגן, המקום היחידי בארץ המוסמך ורשאי לבצע בדיקה זו, אשר תוצאותיה מאושרות על ידי האיחוד האירופי. חשוב מאוד לבצע בדיקה זו לאחר פרק זמן של לא פחות מ-31 ימים מיום ביצוע חיסון הכלבת ו-3 חודשים לפני מועד הנסיעה. כלומר, במקרה של חיית מחמד שחידשה חיסון כלבת שנתי – עליה להמתין 32 יום לאחר מועד החיסון ורק אז ניתן יהיה לבצע בדיקה זו לרמת נוגדנים.

    השלב השלישי הוא קבלת תוצאות רמת הנוגדנים ממעבדת הכלבת במכון הווטרינרי בבית דגן אלינו לתיבת המייל. ברגע שמגיעות תוצאות הבדיקה אנו מעדכנים את הבעלים לגבי רמת הנוגדנים – האם מספקת או לא. על פי רוב, אין הרבה הפתעות, ורמת הנוגדנים מספיק גבוהה ועולה על הרמה המינימלית המבוקשת.

    חשוב להדגיש כי תוצאת בדיקת רמת נוגדנים לכלבת תקפה לכל אורך חייה של חיית המחמד כל עוד חוסנה באופן תדיר נגד מחלת הכלבת כפי שקבע יצרן החיסון. חיית המחמד העומדת בקריטריונים אלה יכולה לטוס מספר פעמים ללא צורך בחזרה על שלב זה של בדיקת רמת הנוגדנים. ***שימו לב, שחיות המחמד שעל פי רוב עומדות בקריטריונים אלה הן כלבים בלבד, היות ועל פי חוק הם מחוסנים נגד כלבת פעם בשנה.

    השלב הרביעי הוא הנפקת תעודת בריאות לחיית המחמד במרפאה בנוכחות חיית המחמד. התעודה חייבת להיות מונפקת לא יותר מעשרה ימים לפני מועד הטיסה למדינות האיחוד האירופי. חשוב לנו להדגיש כי אנו ממליצים לא לחכות ליומיים-שלושה האחרונים, בעיקר אם מדובר בסופשבוע, אלא להגיע מספיק ימים מראש במסגרת אותם עשרה ימים. במידה ומדובר בכלב, יש להגיע עם רישיון להחזקת כלב מטעם הרשות המקומית כשהוא חתום על ידי הווטרינר המחסן שלכם. אנו נערוך בדיקה פיזיקלית מלאה לחיית המחמד שלכם ונמלא את תעודת הבריאות הרלוונטית לייצוא חיית המחמד למדינות האיחוד, ונעלה אותה באופן מקוון  באמצעות מערכת ייעודית של השירותים הווטרינריים של משרד החקלאות. העותק המקורי של תוצאת בדיקת הנוגדנים לכלבת מזוהה ומדווח באופן אוטומטי באתר השירותים הווטרינריים. הטופס אותו נעזור לכם למלא הוא ארוך ומקיף, וחייב להיות מוקלד באנגלית, ולכן הליך ההנפקה עשוי להיות מעט ארוך, אז אנא סבלנותכם.

    השלב החמישי הוא הנפקת תעודת הבריאות, שהוצאה דרך המרפאה, על ידי חתימתו של רופא וטרינר ממשלתי מטעם השירותים הווטרינריים במשרד החקלאות. זהו השלב האחרון, וחשוב להבין את לוח הזמנים שלו בתכנון הנסיעה: פרק הזמן לקבלת האישור העקרוני מהשירותים הווטרינריים לתקינות המסמכים ולאישור רמת הנוגדנים מרגע שאנו מעלים אותם לאתר המקוון הוא שני ימי עסקים. נוסף על-כך, לאחר קבלת מספר האישור בדוא״ל, הבעלים יכולים לאסוף את המסמכים החתומים לייצוא חיית המחמד שלהם לחו״ל רק כעבור שני ימי עסקים נוספים מרגע קבלת האישור. כלומר, יש לתכנן ארבעה ימי עסקים עד להנפקת תעודת הבריאות החתומה מהשירותים הווטרינריים מרגע הגשת הבקשה. לקבלת תעודת הבריאות יש להגיע לווטרינר הממשלתי בחיפה, האחראי על יצוא ויבוא בעלי חיים וחומרים, הממוקם ברחוב אופיר 41, חוף שמן, מפרץ חיפה. לבירורים נוספים ולגבי שעות קבלה עדכניות ניתן להתקשר לטלפון : 04-8623647.

    יצוא חיית מחמד לארה״ב:

    נסיעה של חיית מחמד לארה״ב היא יותר פשוטה ביחס לייצוא חיית מחמד למדינות האיחוד האירופי, אם כי, גם לגבי יעד נסיעה זה קיימת שונות בדרישות השונות של כל מדינה בארה״ב. באופן כללי, גם לגבי יעד נסיעה זה, על כל חיית מחמד להיות משובבת עם שבב אלקטרוני ולהיות מחוסנת נגד כלבת בחיסון שתוקפו לפחות 30 ימים ממועד הנסיעה. 

    ההבדל העיקרי הוא בנושא בדיקת רמת הנוגדנים לכלבת. באופן עקרוני, אין צורך לבצע בדיקת רמת נוגדנים לכלבת לחיות מחמד הנוסעות לארה״ב, לפחות במרבית המדינות. עם זאת, אנו כן ממליצים לבצע את הבדיקה לרמת נוגדנים, היות וכשחיית המחמד תחזור לארץ, יהיה עליה לבצע את הבדיקה לפני החזרה לארץ היות והיא תתבקש להציג את תוצאותיה בכניסה לארץ. ההליך הרבה יותר פשוט וזול אם מתבצע בארץ ולא בארצות הברית. בנוסף, כפי שכבר ציינו קודם לכן, תוצאת בדיקת רמת נוגדנים לכלבת תקפה לכל אורך חייה של חיית המחמד כל עוד חוסנה באופן תדיר נגד מחלת הכלבת כפי שקבע יצרן החיסון. חיית המחמד העומדת בקריטריונים אלה יכולה לטוס מספר פעמים ללא צורך בחזרה על שלב זה של בדיקת רמת הנוגדנים. ***שימו לב, שחיות המחמד שעל פי רוב עומדות בקריטריונים אלה הם כלבים בלבד, היות ועל פי חוק הם מחוסנים נגד כלבת פעם בשנה.

    חשוב לנו להדגיש כי ההנחיות מתעדכנות מעת לעת וכי אין במסמך זה לכסות את כל ההנחיות, אף לא לכל מדינות האיחוד האירופי, בארבע מהן, יש מספר דרישות ספציפיות נוספות, וכי כל יצוא של חיית מחמד לחו״ל בכלל ולמדינות האיחוד בפרט נבחן באופן פרטני למרות הטופס האחיד של מדינות האיחוד. גם בארה״ב קיימות דרישות מעט שונות בין מדינה למדינה. בנוסף, מחובתו ואחריותו של כל אחד מבעליה של חיית המחמד היוצאת את הארץ לברר הן עם חברת התעופה והן עם מדינת היעד מהם האישורים הנדרשים לייצוא חיית מחמד למדינת היעד, היות ויש הרבה מאוד מדינות עם דרישות שונות זו מזו. עבור הנפקת תעודת בריאות ובדיקת נוגדנים לכלבת נגבות אגרות המתעדכנות מעת לעת.

    נושאים נוספים שיש להידרש אליהם עוד טרם הנסיעה הם:

    1.  גודל הכלוב: חשוב שהכלוב בו תוטס חיית המחמד יהיה נוח ויאפשר לה להסתובב בתוכו, ולכן יש להתאים את גודל הכלוב לגודלה של חיית המחמד. חיות מחמד גדולות, כמו כלבים גדולים, מוטסים בצמוד למטען, אך במקום נפרד בו הטמפרטורה זהה לזו של תא הנוסעים. מרבית החברות מאפשרות לחיות מחמד קטנות כדוגמת חתולים וכלבים מגזעים כמו יורקשייר טרייר ומלטז לטוס בתא הנוסעים יחד עם הבעלים, אך יש לוודא כל אלה מול חברות התעופה השונות.
    2.  מצע לכלוב: ניתן להניח ריפוד קל בכלוב ומעליו לפרוש סדיניות לספיגת הפרשות במידה ותהיינה. רצוי לקחת איתכם מגבונים רטובים על-מנת לנגב ולנקות את חיית המחמד בהגעה ליעד במידת הצורך.
    3.  בידוק בטחוני: הנוהלים משתנים בין שדות התעופה השונים, ויש לבדוק זאת מראש.
    4.  טיפול תרופתי להרגעה: באופן כללי הרגעה של חיית המחמד לפני הטיסה היא רעיון טוב מאחר והאווירה טרם המראת המטוס ובמהלכה של הטיסה עלולה להיות מלחיצה ולגרום לחיית המחמד לחוסר נוחות. מאידך, חיות מחמד מבוגרות עלולות לסבול מעצם ההרגעה עצמה. אנו ממליצים להשתמש בחומרי הרגעה הניתנים בטבליות דרך הפה במקרים המתאימים ובמינון הנכון. יש לנו מספר תרופות המתאימות להרגעה ואנו נתאים באופן פרטני את התרופה המתאימה לחיית המחמד שלכם בהתאם לגילה, משקלה והרקע הרפואי שלה. ייתכנו מקרים בהם לא נמליץ כלל על מתן טיפול תרופתי להרגעה עקב בעיות בריאותיות או במידה וחיית המחמד בעלת אופי שקט ורגוע.
    5.  אוכל ומים: נושא זה תמיד מטריד בעלים רבים, אם כי אין סיבה אמיתית לכך. במידה והכלב או החתול אכלו ושתו טרם הגעתם לשדה התעופה הם יסתדרו מצוין ללא מים ואוכל למשך כל הנסיעה, גם אם מאוד ארוכה, ואין צורך לדאוג. חיות מחמד שעוברות ממטוס למטוס במהלך הנסיעה או כאלה העוצרות בדרך למספר שעות - על פי רוב חברות התעופה אחראיות עליהן ורצוי לבדוק ולוודא ישירות מולן כיצד הן מטפלות בהן בזמן המעבר. קיימים היום מתקנים ייעודיים למים בכלוב, ויש לוודא כי אכן חברת התעופה מאפשרת לעשות בהם שימוש במהלך הטיסה, ובכל מקרה, אין לשים מים בקערת מים פתוחה היות ולרוב הם יישפכו ויגרמו לחוסר נוחות לחיית המחמד. רצוי להכין מראש קערות ומזון לחיית המחמד על-מנת להציע בהן מים וכמות מתונה של מזון בהגעה למדינת היעד.

    מצורפים שני קישורים לעמוד הנפקת תעודת בריאות לכלבים וחתולים היוצאים לחו"ל ולעמוד דרישות, הנחיות וטפסים לייצוא חיות מחמד (בהתאמה) באתר השירותים הווטרינריים של משרד החקלאות, גם בו מודגש ורשום באופן מפורט כי יש לפעול בהתאם להנחיות השונות עבור כל מדינה ומדינה בין אם מופיעות באתר ובין אם לא. 

    מאחלים לכם טיסות בטוחות ושהות מהנה עם חיית המחמד האהובה שלכם בחו״ל! אנחנו פה לכל שאלה...





    עבור לתוכן העמוד