yadin yadin yeshurun

    מגמות עכשוויות בתזונת כלבים וחתולים

    אוכל

    המגמות בתזונת חיות המחמד שלנו נהפכו במרוצת השנים דומות לאלה של התזונה שלנו. כולנו מכירים את התחושה שהיינו רוצים שמזונן של חיות המחמד האהובות שלנו יהיה דומה לזה שלנו מההיבט של מזון מלא, מאוזן ובריא, מזון שאינו מעובד, מזון שהוא בעל רכיבים איכותיים, מפוקח ובטוח מבחינת נגיעות במזהמים. האינפורמציה בנוגע לתזונת חיות מחמד רבה ולא פעם ההחלטה שלנו לגבי מזונן של חיות המחמד שלנו מונעת מהיבטים רגשיים ולאו דווקא מבוססת על נתונים מחקריים אמיתיים. זו גם אחת הסיבות לכך שתחום התזונה נחשב לענף מורכב מבחינת הבנת המרכיבים הנכונים שלו כתזונה מלאה וטובה.

    עיבוד של מזון הוא תהליך מורכב ולא כל מזון מעובד דומה בתהליך העיבוד שלו למזון מעובד אחר. מזון מעובד המכיל הרבה מאוד סוכרים, מלח או שומן אכן אינו בריא, אך מזון מעובד יכול בהחלט להיות מלא, בריא ומזין ולהציע ערך תזונתי מתאים וטוב לחיית המחמד.

    ובכלל, בגלל המורכבות של נושא הזנת חיות מחמד והבלבול הרב שקיים אצל הצרכנים, קיימת בשנים האחרונות מגמה גוברת, בדומה לזו הקיימת במזוננו אנו, לשקיפות של תגית המזון שתהיה מובנת וברורה לצרכן. לא קל לפצח את תגית המזון, והערכת איכות המזון והנעכלות שלו מהתגית כמעט ואינה אפשרית. הייתם מאמינים כי רשימת רכיבי המזון אינה בהכרח משקפת את מה שאתם מחפשים עבור חיית המחמד שלכם?! 

    החששות לגבי מזון מעובד ומתועש הביאו ליצירת סוגי מזון נוספים, המשווקים תחת מיתוג של ״טבעיים״ או ״טריים״ או בריאים יותר, חלקם אף מגיעים עם הצהרה כי מתאימים לאכילה של בני אדם, ”human grade", אם כי הרוב המכריע של מזונן של חיות המחמד עדיין מגיע כמזון מעובד יבש בצורה של כופתאות יבשות, ולאחריו, מזון רטוב בפחיות שימורים. שלוש המגמות העיקריות של דרכי ייצור שונות של מזון לחיות מחמד המוכרות לנו הן:
    • מזון קפוא נא
    • מזון מלא מיובש קפוא 
    • מזון מלא מיובש

    בנוסף על אלה, קיים גם שוק מזון, של מותגים קטנים עוד יותר, אך הגדל ומתפתח, הכולל גם מזון מיובש באוויר, מזון אפוי, מזון מבושל באופן חלקי המגיע גם בטמפרטורת חדר או בהקפאה, מזון נטול גרעינים, מזון צמחוני, מזון אורגני ואפילו מזון שבושל בסו-וויד תחת ואקום ובטמפרטורת מים קבוע, כך שאינו יכול להתבשל יתר על המידה. 

    אין אנו באים לקבוע איזה מזון טוב יותר. לא ניתן לעשות זאת באופן גורף, היות ויש לבחון כל מזון לגופו או ״לשקו״ ולהתאימו לחיית המחמד ולצרכיה. כמו שצוין קודם לכן, מזון מעובד אינו בהכרח פחות טוב ומזין ממזון רטוב או מזון מלא מיובש לדוגמה. עם זאת, חשוב לזכור כי אין כל אינפורמציה מדעית מבוססת שאכילת מזון נא, בין אם קנוי ובין אם מוכן בבית, היא בריאה יותר! קיימים מספר מחקרים המצביעים על הסכנות באכילת מזון נא הן בשל חוסר איזון תזונתי מבחינת הרכיבים, העלולות להיגרם עקב חוסר או עודף של מרכיבים (קלציום, זרחן ועוד) והן בשל סיכוני בריאות הכוללים נגיעות של חיידקים בתזונה (סלמונלה), חוסר בסיבים או רמות גבוהות של שומן, העלולים לגרום להרעלת מזון ולבעיות במערכת העיכול. חשוב עוד להזכיר כי נגיעות בחיידקים מזהמים מסוכנת לא רק לחיות המחמד הצורכות מזון נא אלא גם לבעליהן. ולאלה הטוענים כי תזונה של מזון נא היא, למעשה, התזונה ממנה ניזונו כלבים וחתולים בטבע, הרי שרק נזכיר כי תוחלת החיים הממוצעת של זאב בטבע היא מספר שנים בודדות, ומה שאופטימלי מבחינה תזונתית לזאבים אינו בהכרח אופטימלי תזונתית לכלבים ולתוחלת החיים שאנו מצפים עבורם.

    חשוב לציין כי חתולים הם טורפים (קרניבורים) אובליגטורים ולכן אינם יכולים לאכול דיאטה צמחונית. חתולים גם אינם יכולים לסנטז את כל חומצות האמינו, והם תלויים באספקתן באמצעות תזונתם. חוסר בחומצות אמינו, כדוגמת חומצאת האמינו טאורין, עלול לגרום לתחלואה קשה, לא פעם בלתי הפיכה, כמו עיוורון וחולי של שריר הלב.

    בנוסף, מחקר שנעשה לאחרונה, הצביע על-כך כי מזונות בוטיק תחת השם ״grain free״ (נטולי גרעינים) או כאלה עם מרכיבים ״אקזוטיים״ כמו בשר קנגורו, ברווז, באפלו, עדשים, אפונה ועוד, שנצרכו על-ידי כלבי גולדן רטריבר וגזעים נוספים, העלו את שעור הכלבים שסבלו מחולי של שריר הלב גם בגזעים שאינם ידועים בסיכון לחולי מסוג זה. חלק מהכלבים סבלו ממחסור בחומצת האמינו טאורין, והשתפרו עם תוספת שלה, וחלק מהכלבים, שלא היו חסרים בטאורין, השתפרו עם תוספת של טאורין ושינוי התזונה.

    ואחרונה חביבה, המגמה החמה והמבטיחה בתזונת חיות מחמד, בדומה לזו המתרחשת בבני-אדם, היא התאמה אישית של מזון על-פי אבחון המיקרוביום שלהן. למעשה, העתיד כבר פה, עם התאמה של הזנה פרטנית לחיית המחמד שלנו על-פי ניתוח אוכלוסיית המיקרוביום שלה, כלומר, על-פי ניתוח אוכלוסיית חיידקי המעיים שלה. המיקרוביום הנמצא במערכת העיכול של כל אחד מאיתנו נחשב לדנ״א השני שלנו, והוא ייחודי ואישי לכל אחד, בין אם הוא בן אדם ובין אם חיית מחמד. כווטרינרים, תחום המיקרוביום אינו חדש לנו, והוא מוכר לנו מקיבת הקרס של פרות, וגם מהקיבה האחורית בסוסים, בהן לא יתבצעו תהליכי הפירוק, העיכול והתסיסה ללא נוכחות החיידקים, המכונים מיקרוביום. בשנים האחרונות אנו עדים ליותר ויותר מחקרים בתחום הרחב והמבטיח הזה גם אצל ידידנו הקרובים - הכלבים והחתולים.

    ובינתיים, אנו כרגיל פה לייעץ לכם בהזנה של חיית המחמד שלכם. אנחנו לא מוכרים מזון (למעט מזון ייעודי לצרכים רפואיים) ויודעים לקרוא תגית מזון ולשפוט אם המזון איכותי לחיית המחמד שלה ומתאים לצרכיה. נשמח להמליץ לכם ללא משוא פנים. 

    בתיאבון ולבריאות!
    תזונה

    עבור לתוכן העמוד