yadin yadin yeshurun

    איך בצק פליידו הביא, כנראה, לפתרון התעלומה של מה גורם להרעלת ענבים?

    ענבים

    כולנו יודעים כי ענבים וצימוקים הם רעילים לכלבים, ובעלי יכולת לגרום לפגיעה כלייתית אקוטית, לעיתים גם בלתי הפיכה. למרות שנערכו מספר מחקרים בתחום והועלו מספר תיאוריות, עד עתה לא נמצא אותו החומר הגורם להרעלה בעינב. בנוסף, גם לא נמצא הבדל מבחינת ההרעלה בחלקים השונים של העינב  - האם המקור בגרעינים? בציפה?  או אולי בקליפה? – כל חלקי העינב נחשבים רעילים, והרעלת ענבים וצימוקים נותרה בגדר תעלומה.

    לאחרונה, פורסם ממצא מפתיע שעשוי לשפוך אור על התעלומה הזו. במכתב לעורך שהתפרסם בגיליון אפריל 2021 של כתב העת JAVMA
    (Journal of the American Veterinary Medical Association) על-ידי מספר וטרינרים מהמרכז לבקרת רעלים ASPCA ומשני בתי חולים וטרינריים, הועלה קו מחשבה חדש, כי ייתכן שחומצה טרטרית, זו שמשתמשים בה בתעשיית יצור יין ואשר משמשת גם לייצור גבינות כמו מסקרפונה, המשמשת כמרכיב בעוגת הטירמיסו הידועה, היא אותו המרכיב בענבים הגורם להרעלה בכלבים. כן, קרם הטרטר הידוע. 

    מסתבר שאחוז החומצה הטרטרית אף יכול להשתנות בענבים לפי סוגם, צורת גידולם ולפי רמת בשלותם. עובדה זו גם יכולה לעזור ולהסביר כיצד כלבים מסוימים האוכלים ענבים או צימוקים מפתחים סימנים קליניים קשים מאוד בעוד שאחרים אינם מושפעים לאחר אכילת כמויות דומות של ענבים או צימוקים. 

    וכיצד הגיעה החבורה המכובדת הזו של הווטרינרים לרעיון המקורי הזה?

    ד״ר קולט ווגנסט, וטרינרית מהמרכז לבקרת רעלים, היא הראשונה שחשבה על ההקשר האפשרי בין חומצה טרטרית לענבים כאשר ייעצה במקרה של כלב שאכל בצק פליידו בהכנה בייתית, והמשיכה לחקור את התיאוריה החדשה שלה עם עוד וטרינרים מהמרכז לבקרת רעלים. בצק פליידו בהכנה בייתית מכיל מלח אשלגן ביטרטרט, שהוא מלח האשלגן של החומצה הטרטרית. כאמור, כמו שכבר ציינו, בחומצה טרטרית נעשה שימוש במוצרי מזון של בני אדם, היות והיא נחשבת כבעלת טווח בטיחות גבוה בשימוש של מוצרי מזון בבני אדם, וגם בחיות מעבדה, ולכן עד עתה, לא עלה החשד כי היא מקור ההרעלה של ענבים וצימוקים בכלבים ובבעלי חיים אחרים, למרות שמחקרים ישנים יותר הצביעו על אפשרות לקשר בינה ובין כשל כליה בכלבים.

    אכילת בצק פליידו מסחרי, כזה שניתן לקנות אותו, מוכרת כאחד הגורמים להרעלת מלח (היפרנתרמיה) בכלבים, שסימניה הם בעיקר סימנים עצביים העלולים להביא עד לכדי סכנת חיים. בצק הפליידו המסחרי והמוכר לנו מכיל נתרן בכמות גבוהה, והטיפול הניתן במקרים של הרעלה כזו הוא טיפול אגרסיבי בנוזלים דלי מלח נתרן במתן ורידי וטיפול תרופתי תומך בסימנים העצביים. לעומת זאת, אותו הכלב שאכל את בצק הפליידו בהכנה ביתית, לא הדגים סימנים קליניים של  היפרנתרמיה אלא דווקא סימנים של כשל כליה, שכללו, בין היתר, הקאות ועלייה במדדי הכליה. מסתבר, שבניגוד לבצק פליידו מסחרי, ״המתכון״ לבצק פליידו בהכנה ביתית אינו מכיל מלח נתרן בכמות גבוהה אלא מכיל דווקא מלח של אשלגן ביטרטרט, המחליף אותו. מכאן עלה החשוד המידי למעורבות של אשלגן ביטרטרט בהרעלה.

    לאחר שנשאלה, ד״ר קולט ווגנסט אמרה כי רגע ה"הארה" לחשד בנוגע לאותו המרכיב הגורם להרעלת ענבים וצימוקים היה כי אותו הכלב שאכל בצק פליידו בהכנה ביתית שהכיל את המרכיב של חומצה טרטרית ואשלגן ביטארטרט, הקיימים בריכוזים גבוהים בענבים, הדגים את אותם סימנים קליניים של הקאות, וכי מחקרים ישנים יותר הראו כי כלבים, בניגוד לבני אדם, רגישים לחומצה טרטרית, והציגו סימנים קליניים של אי ספיקת כליות. ממצא זה אכן מחזק את התיאוריה כי שני המרכיבים האלה הם הגורם להרעלת ענבים וצימוקים בכלבים. 

    פריצת הדרך הזו של ההשערה בנוגע להרעלה של ענבים וצימוקים בכלבים היא משמעותית וחשובה אך עדיין יש לעשות מחקר רב בתחום על-מנת לאשש אותה ולהבין את המנגנונים שלה.

    ובינתיים, כיצד ניתן להימנע מהרעלה זו? - מעבר לכך שאין לתת ענבים וצימוקים לכלבים, חשוב לזכור כי חומצה טרטרית נמצאת כאחד הרכיבים של הרבה מיני מאפה, וכמובן, להיזהר עם בצק פליידו בין אם בצורתו המסחרית המכילה מלח נתרן בכמות גדולה, הגורם לסימנים עצביים כתוצאה מהרעלת היפרנתרמיה ובין אם כהכנה ביתית המכילה חומצה טרטרית  העלולה לגרום לכשל כליה. 

    עוד על הרעלת ענבים וצימוקים ובכלל על הרעלות נפוצות בבעלי חיים ניתן למצוא בקישור הבא: לחצו כאן

    את המכתב לעורך ניתן למצוא בסימוכין הבא:
    Unique sensitivity of dogs to tartaric acid and implications for toxicity of grapes” in the April 1, 2021, issue of JAVMA, pages 706–707".

    עבור לתוכן העמוד