yadin yadin yeshurun

    שפעת העופות

    שפעת העופות

    שפעת העופות, או באנגלית, Avian Influenza, היא מחלה נגיפית (ויראלית) הגורמת למחלה בעופות. הזן האלים של נגיף שפעת העופות מכונה בשם המדעי H5N1 על-שם איפיון חלבוני המעטפת שלו. בשנים האחרונות אובחנה המחלה במספר התפרצויות בארץ, עם אלפי עופות שנפגעו, וזאת למרות ממאמצי הבידוד והטיפול של משרד החקלאות והשירותים הווטרינריים. 

    הנגיף של שפעת העופות מועבר על-ידי עופות נודדים וגורם לתמותה או תחלואה קשה גם בקרב עופות מבויתים הקשורים, בין היתר, לתעשיית המזון, כדוגמת תרנגולים. מאז ומעולם חלו עופות בנגיף  שפעת העופות, אך מה שמבדיל זן זה מזנים אחרים הוא לא רק שהוא זן אלים, אלא גם הכושר שלו להדביק בני אדם. כלומר, הזן האלים הזה, המכונה H5N1, עלול לגרום למחלה קשה מאוד, ובמקרים מסוימים אף למוות בבני אדם, ומשום כך החשש הגדול. אחד המאפיינים של נגיף השפעת הוא יכולתו לעבור שינויים, או מוטציות, אשר עלולים להוביל לכך שכושר ההדבקה של הנגיף יהיה מהיר יותר, ובנוסף ההדבקה תהיה לא רק בין עופות ובין בני אדם אלא גם מאדם לאדם. 

    דרך ההדבקה של העופות היא על ידי מגע ישיר עם הפרשות גוף כמו רוק, צואה ונזלת. בחלק מהמקרים הנגיף יכול להינשא למרחקים קצרים בטיפות ספריי באמצעות הרוח. בני אדם הנדבקים במחלה הם לרוב אלה שבאו במגע ישיר עם ההפרשות הללו, ולכן, לרוב מדובר בלולנים או אנשים העוסקים בתעשייה זו. עם זאת, קיימים דיווחים על אנשים שאובחנו עם שפעת העופות, שלא היו במגע ישיר עם עופות חולים. התסמינים הראשונים מאוד דומים לשפעת הרגילה וכוללים חום גבוה, חולשה וקשיי נשימה. 

    החשש העיקרי הוא, כמו שהתרחש לאחרונה, שעופות נודדים, כדוגמת העגורים הנהדרים, החונים בשמורת החולה ובמקומות אחרים בארץ, בנדידתם, עלולים להעביר את המחלה בין הארצות בהן הם עוברים.

    ומה עם העופות או הביצים שאנו אוכלים בבית? 

    ובכן, לשמחתנו, אין ממש סיבה לדאגה. כל מוצרי המזון עוברים בדיקה דקדקנית כל עוד מקורם מבתי עסק מורשים  תחת פיקוח וטרינרי, וזאת ניתן לראות על האריזות שלהם. כמו כן, עלינו לזכור שהנגיף אינו עמיד בחימום, ולכן בישול בטמפרטורה העולה על 70ºC תוביל למותו של הנגיף. עד היום, בכל העולם, לא תוארו מקרים של הידבקות כתוצאה מאכילה של מוצרי עוף. חשוב לזכור, שיש להקפיד על היגיינה, הכוללת הפרדה של כלים בין מוצרי מזון מבושלים ובין אלה שאינם מבושלים, ורחיצת ידיים לאחר מגע עם מזון לא מבושל שמקורו בעופות.

    לאלה מבינכם הדואגים לאותם בעלי כנף שאתם מחזיקים בבית כחיות מחמד כדאי לשים לב לנקודות הבאות:

    הדבקה מתבצעת על ידי מגע ישיר עם הפרשות, ולכן במידה ואתם באים במגע עם עופות אחרים ודאו כי אתם שוטפים ורוחצים את עצמכם היטב לפני ואחרי מגע עם הציפורים שלכם. 
    במידה ואתם מחזיקים כלובים מחוץ לבית -  רצוי שהכלובים יהיו מקורים בגג ומרושתים על מנת למנוע שוטטות. 
    במידה, וחלילה, התגלתה תמותה פתאומית בין הציפורים שאתם מחזיקים ברשותכם, והסיבה איננה ידועה, יש לפנות לווטרינר.ית המטפל.ת ולשאול בעצתם. 
    בעלי חיים אחרים כדוגמת כלבים, חתולים ומכרסמים למיניהם אינם שייכים לקבוצת סיכון, ולכן אין סיבה להתנהג בצורה שונה מהרגיל.
    בנוגע לביקור בפינות חי – במידה ואין אזהרה ספציפית וממשית, ובכל מקרה, במידה ופינות החי אינן ממוקמות באזורים נגועים  - אין שום מניעה מלבקר בהן וליהנות.

    האם קיים חיסון למניעת שפעת העופות?

    אחת הדרכים הנפוצות למנוע מחלות ויראליות היא על ידי מתן חיסון שנתי כפי שרבים מאיתנו מתחסנים כנגד מחלת השפעת. חיסון השפעת השנתי יעיל במקרים רבים, אך אינו יעיל נגד הזן של שפעת העופות אלא נגד הזנים האחרים והמוכרים של שפעת כדוגמת H1N1 ו-H1N2. לצערנו, עד עתה, לא פותח חיסון כנגד שפעת העופות למרות ניסיונות ומאמצים רבים. לכן, במקרים של נגיעות בשפעת העופות בלולים או בטבע, הדרך היחידה לעצור את ההדבקה היא בהשמדת התרנגולים בלולים נגועים, ופינוי העופות הנודדים המתים כדי למנוע הדבקה נוספת. משרד החקלאות עוקב בהתפרצויות כאלה גם אחר חיות הבר.

    אנחנו מקווים שהתפרצות שפעת העופות בשמורת החולה לא תביא לידי מגפה כלל-עולמית נוספת.
    שפעת עופות


    תמונות העגורים הנהדרות מאגמון החולה באדיבות עדי אשכנזי








    עבור לתוכן העמוד