מבנה העין ומה לעשות במידה וזו נפגעת
בעולם החי מבנה העין שונה בין מין למין בהתאם לצרכיו, לדוגמה עיני הנץ בעלות יכולת ראיה מדהימה המאפשרת להם איתור צייד ממרחק רב.
העין באופן כללי בנויה משתי לשכות קדמית ואחורית. בחלקה הקדמי של העין מצויה הקרנית. הקרנית היא החלק השקוף של העין דרכה חודר האור. בין הלשכה הקדמית לאחורית מפרידים העדשה שתפקידה למקד את הראיה והאיריס שתפקידו כמו צמצם במצלמה, להתכווץ ולהתרחב בהתאם לעוצמת האור בחוץ. בתוך השכבה האחורית, בחלק הכי אחורי של העין מצויה הרשתית וזו קולטת את האור אשר מתורגם לתמונה. מאחר ומבנה העין כל כך מורכב וכל כך עדין, העין יכולה להיפגע באופנים שונים לא בהכרח מטראומות, ובהרבה מקרים פגיעות אלו עלולות להוביל לאובדן העין.
אחת הפגיעות הכי נפוצות היא טראומה לקרנית. פגיעה זו יותר נפוצה אצל חתולים מאחר ואלו בזמן קטטה עלולים להכות בציפורניהם בעינו של החתול האחר, כמו כן חתולים סובלים מהרפס חתולים, ווירוס זה ביכולתו לפגוע בקרנית, ורבים הם הגורים המשוטטים בחוץ אשר בסופו של דבר מאבדים את ראייתם כתוצאה מכך.
הקרנית כמו העור בנויה מחמש שכבות ועומק הכיב נמדד לפי מספר השכבות הנפגעות. כל עוד הפגיעה שטחית המצב קל וברוב המקרים ניתן לטיפול מקומי על ידי טיפות מסוגים שונים, אך בשום פנים ואופן לא בחומרים המכילים סטרואידים. במידה והכיב עמוק הטיפול עשוי להיות יותר אגרסיבי ויכלול פרוצדורות כירורגיות שמטרתן אספקת דם טובה יותר לאזור הנגוע על מנת שיוכל להחלים. עומק הכיב ניתן להערכה בעזרת אופטלמוסקופ או מיקרוסקופ שמיועד לבדיקת עיניים ובעזרת בדיקת פלורסין. פלורסין זהו חומר ששמים כטיפות בעין והוא צובע את הקרנית במידה והיא פגועה.
בתור בעליהם של בעלי חיים עליכם להתייחס לבעיות עיניים בחומרה רבה. סה"כ יש רק שתי עיניים ומכיוון שחלק מהפציעות יכולות להחמיר מהר מאד רצוי להגיע כמה שיותר מהר לווטרינר לטובת אבחון וטיפול ראשוני. במידה והדבר לא ניתן לביצוע באופן מיידי ניתן להשתמש בסינטומיצין, משחה זו איננה מזיקה ומונעת זיהומים משניים.
לצערי, יש לא מעט מקרים בהם למרות המאמץ הרב והרצון הטוב הטיפול שניתן במקרי טראומה איננו עוזר והכלב או החתול מאבדים את העין. רבים מאיתנו נוטים לראות זאת מנקודת מבט אנושית ולכן המשמעות היא מרחיקת לכת, אולם עלינו לזכור שכלבים וחתולים יכולים לפצות בצורה מדהימה על אובדן ראייה על ידי מישוש, שמיעה והרחה ורבים מהם מסתדרים מצוין בעיקר כאשר מדובר בכלבים וחתולים שחיים בבית בלבד.