סוכרת
שם המחלה מקורו בעובדה שישנה עליה ברורה ברמות הסוכר בדם והיא נובעת ממחסור בהורמון הקרוי אינסולין אשר תפקידו לסייע בהחדרת סוכר לתאי הגוף, או כתוצאה מחוסר תגובה או עמידות להורמון זה.
מחלה זו נפוצה גם אצל חתולים וגם אצל כלבים בקבוצות הגיל הבוגרות כאשר אצל כלבים גזעים מסויימים עשויים להיות מעט יותר רגישים למחלה כדוגמת הפודל הננסי, דקל , שנאוצר, קיסהאונד ועוד. בחתולים אין העדפה ברורה לגזע זה או אחר. מבחינת מין בעל החיים, גם אצל חתולים וגם אצל כלבים ישנה נטייה לתחלואה יותר אצל נקבות מאשר אצל זכרים.
המקור להתפתחות המחלה הוא כמובן הרס מישני של תאים בלבלב האחראיים על יצור אינסולין כתוצאה ממחלות כדוגמת פנקריאטיטיס (דלקת לבלב) או כתוצאה מניוון הדרגתי של תאים אלו. בשני המקרים התוצאה הסופית זהה והיא כמובן ירידה ברמות האינסולין אשר מיוצרות על ידי הגוף בתגובה לרמות סוכר בדם. התוצאה היא עלייה ברמת הסוכר החורגת מהרמות הנורמליות. מקור נוסף למחלה הוא עמידות לאינסולין או חוסר תגובה לאינסולין, תופעה זו עלולה לקרות בבעלי חיים הסובלים ממחלות כרוניות אחרות כמו קושינג או כאלו הדורשים טיפול ממושך בסטרואידים הנוגדים פעילות אינסולין או בעלי חיים המטופלים בהורמוני מין כפרוגסטרון למניעת הריון.
אחד הסימנים הקליניים המובהקים והמוכרים כמעט לכולם במידה והכלב או חתול סובלים מהמחלה הוא שתייה מרובה והשתנה מרובה. סימן קליני זה אומנם אופייני אך יכול להופיע גם בהרבה מחלות אחרות ואיננו חד משמעי. הסיבה לתופעה זו בסכרת היא עלייה ברמות הסוכר בשתן, היותו של סוכר בשתן מעורר לחצים אוסמוטיים אשר גורמים ליצור שתן מוגבר וכתוצאה איבוד נוזלים הגורמים להרגשת צימאון ושתייה מרובה.
בנוסף לתופעה קלינית זו כלבים וחתולים רבים בתחילת המחלה יראו סימני רעב זאת מאחר ומרכז הרעב במוח מושפע מרמת סוכר המוחדר לתאים ע"י אינסולין.
ככל שהמחלה נמשכת יותר זמן וללא טיפול מתווספים סימנים נוספים כדוגמת קטרקט, זיהומים חוזרים בדרכי השתן, השמנה מיותרת ובמצבים קיצוניים הכלב או החתול עלול להכנס לשלב חמור וחרומי הקרוי קטואצידוזיס. שלב זה נובע בעיקר מניסיון של הגוף לנצל מקורות אנרגיה אחרים במקום גלוקוז ויצור גופפי קטון אשר מפרים את האיזון החומצי של נוזלי הגוף.
הטיפול בסכרת מבוסס בעיקרו על איזון רמות הסוכר בעזרת הזרקה של אינסולין פעם עד פעמיים ביום, תלוי בסוג האינסולין ותגובת בעל החיים. ושימוש במזון רפואי מיוחד המיועד לחולי סכרת.
במקרים קלים ניתן לאזן את רמות הסוכר בעזרת תזונה נכונה בלבד אך אלו מקרים בודדים בלבד.
לאחר שהושג איזון ונקבע מינון מתאים ונכון רצוי לבצע בדיקות תקופתיות לוודא שרמות הסוכר בגוף נשארות יציבות, בדיקות אלו ניתן לבצע בקלות ונעשות כמעט בכל מרפאה וטרינרית.
אלו ביניכם שחיית המחמד שלהם סובלת מסוכרת כמובן מכירים מדדים נוספים, אומנם לא מדוייקים אך אמינים, לקבוע אם בעל החיים מאוזן או לא ואלו בעיקר מושתתים על כמות שתייה חיוניות ותאבון.
סה"כ מדובר במחלה שקלה לאיבחון וברוב המקרים קלה לטיפול במידה וניתן לה תשומת לב הראוי.