פיליפ המיין קון והחלקת ראש עצם הירך
ד"ר ארז דרור
החודש חזר אלינו פיליפ חתול ענק וחביב מגזע מיין קון, רק בן שנה וחצי אבל הספיק לעבור הרבה בחייו, כשלפני מספר חודשים כמעט וקיפח את חייו עקב אלח דם (אבל זה כבר סיפור לניוזלטר אחר).
פיליפ שייך לאסיסטנטית של ד"ר רפי דרטלר, אדם וקולגה יקר, שהפנה אותו אלינו למדי-וט עקב צליעה בת חודש על רגליו האחוריות, פעם על רגל ימין ופעם על רגל שמאל, כשהוא מתקשה לקום, מפגין כאב רב במגע ברגליו האחוריות ובנוסף ירד במשקל. אצל ד״ר רפי הספיק פיליפ לעבור בדיקות דם שיצאו "מושלמות", וגם צילומי אגן שלא הדגימו ממצאים יוצאי דופן. פיליפ טופל במשככי כאבים ונוגדי דלקת שלא הטיבו את מצבו, ובהמשך אף הייתה החמרה במצבו הקליני.
פיליפ הובא למדי-וט לצורך המשך אבחון, ולצורך כך עבר הדמיית CT באמצעותה אובחן נתק של לוחית הגידול בשתי עצמות הירך (Femor) במקביל בחלק המחבר אותן אל האגן, המכונה ראש עצם הירך (Head of Femor). החיצים הירוקים בתמונת הסיטי מדגימים זאת בצורה ברורה.
השברים הסימטריים שהודגמו במקביל בשתי הרגליים בראש עצם הירך, המראה הייחודי של המרווח שנוצר בעצמות, העדר עדות לטראומה וגזעו של פיליפ הובילו אותנו לאבחנה של החלקת ראש עצם הירך, ובאנגלית: slipped capital femoral epiphysis, או בשמותיה האחרים feline capital physeal dysplasia syndrome או spontaneous femoral capital physeal fracture.
החלקת ראש עצם הירך הוא מצב פתולוגי שהגורם לו טרם נמצא, אך ככל הנראה הוא מועבר גנטית ונפוץ במיוחד בחתולים מגזע סיאמי, ובשנים האחרונות תועדו מספר רב של מקרים גם בחתולים מגזע מיין קון. השמנה היא גורם נוסף שנקשר למחלה, כאשר עדיין לא ברור לחלוטין האם העומס הנוצר על המפרקים אחראי לשברים ומהווה גורם הכבדה בנוסף לביטוי הגנטי של המחלה, או שהגן הקשור למחלה והגן הקשור להשמנה תלויים זה בזה. גם בילדים הסובלים ממצב זה, 60% מהמאובחנים יהיו בעלי משקל עודף.
מהלך המחלה (הפתופיזיולוגיה) טרם פוענח, אך תוצאותיו מובילות לנתק בין ראש עצם הירך לצוואר עצם הירך, מצב שבהדמיה נראה כמו שראש עצם הירך החליק מצוואר הירך, ומכאן גם נובע שמה של המחלה – החלקת ראש עצם הירך.
פיליפ הוכנס לניתוח אורטופדי המוגדר כ-salvage procedure או בשפה עממית ניתוח "אין ברירה", במהלכו בוצעה הסרה מלאה של ראש עצם הירך ושל צוואר הירך בשתי הרגליים. באופן זה מבוטל מפרק הירך ונוצר מפרק מדומה (פסאודו-מפרק), שיציבותו ותפקודו מסתמכים על מסת השרירים. בנוסף, בעקבות הניתוח הרגליים מתקצרות מעט. הסיבה לנתח את שתי הרגליים במקביל באותו ניתוח היא כדי לאלץ את הגוף להשתמש בשתי הרגליים באופן שווה, לחזור במהרה לשימוש ברגליים מיד לאחר הניתוח, ובכך לשמר את נפח השרירים לסייע ביצירת המפרק המדומה. האפשרות לשחזר ולקבע את מפרק הירך בחתולים וכלבים קטנים בניתוח אורתופדי אינה אפשרית עקב גודלן הקטן של העצמות יחד עם העומסים האדירים המופעלים על המפרקים בזמן פעילות.
פיליפ עבר את הניתוח ללא סיבוכים או אירועים חריגים, והוא נשאר באשפוז וקיבל טיפול תומך הכולל אנטיביוטיקה ותערובת של מספר משככי כאבים הניתנת בעירוי ורידי בטפטוף רציף, כמו כל בעלי החיים המאושפזים אצלנו לאחר ניתוח אורתופדי. צורה זו של מתן העירוי מספקת שיכוך כאבים אולטימטיבי, כאשר במהלך 24 השעות בהן שוהה בעל החיים באשפוז מתבצעת גמילה הדרגתית מעירוי זה תוך כדי מעקב צמוד אחר סימני כאב או חוסר נוחות. וכך התבצע גם עבור פיליפ, ולאחר הגמילה ההדרגתית, נעמד פיליפ על כל ארבע רגליו ונראה אפילו פחות כאוב בהשוואה למצבו לפני הניתוח, דבר שהעיד עד כמה סבל מהכאבים.
פיליפ חזר לבעליו כשהוא מצליח ללכת על כל ארבע רגליו, אוכל בתיאבון רב ומגרגר בשמחה, וכמובן גם אנחנו שמחנו על-כך שפיליפ המשיך להתקדם ומצליח ללכת ללא סימני כאב.