רועים אוסטרלים

    סיפורו של הדוג דה בורדו הענקי והמתוק

    כיילוטורקס

    ברונו הוא כלב דוג דה בורדו, בן 8 שנים, מדהים ביופיו וגם במתיקותו ואהבתו לאנשים, כמעט כמו כל דוג דה בורדו בעולם, ונמצא אצל בעליו מאז שהוא גור קטן. ברונו הוא כלב בריא בדרך כלל ללא היסטוריה של בעיות רפואיות, אך ביום בהיר אחד שמו לב בעליו של ברונו שהוא לא נראה ומתנהג כהרגלו. ברונו היה פחות חיוני ולא רצה לאכול לא את המזון שלו ואפילו לא את החטיפים האהובים שלו שאין סיכוי שהוא יוותר עליהם. בנוסף, ברונו החל לנשום מהר ובפה פתוח, והסימנים האלה כמובן הדליקו אצל הבעלים נורה אדומה, והם החליטו לקחת אותו למרפאה הווטרינרית בה מטופל ברונו באופן קבוע.

    כשהגיע למרפאה הווטרינרית, עבר ברונו בדיקה פיזיקלית מלאה על-ידי הווטרינר שלו, כמו-גם בדיקות דם וצילומי רנטגן של בית החזה והבטן. ממצאי הרנטגן הצביעו על-כך שלברונו יש נוזלים מרובים בבית החזה. הימצאות נוזלים בבית חזה הוא ממצא מדאיג וחירומי, שמצריך המשך אבחון והשגחה, וברונו הופנה אלינו למדי-וט. 

    ברונו הגיע אלינו לחירום באחד מימי השבת בשעות הבוקר. סופי שבוע בכלל, וימי שבת בבוקר בפרט, ידועים אצלנו כזמנים של אתגרי התמודדות עם מקרי חירום רבים. ואכן, מצבו של ברונו היה בהחלט אחד מאותם המקרים הייחודיים והמאתגרים האלה, שאנו לא נתקלים בהם הרבה, ובמיוחד כשמדובר בכלב ששוקל כמעט 60 ק״ג ומתקשה לזוז.

    אחרי שקבלנו את כל העדכונים ופרטי הבדיקות מבעליו של ברונו ומהמרפאה הווטרינרית המפנה, ערכנו לברונו בדיקה פיזיקלית מלאה. בבדיקה הפיזיקלית התגלו ממצאים מדאיגים כמו קושי נשימתי וכיחלון, או במילים אחרות, ציאנוזיס, שהוא חוסר באספקת חמצן לרקמות, שהתבטא קלינית בריריות סגולות ולשון סגולה. חוסר באספקת חמצן לרקמות הוא מצב שיכול להיגרם מממספר לא קטן של סיבות רפואיות. על-מנת לאבחן את הסיבה שהביאה את ברונו למצב הזה היינו צריכים לקחת את ברונו למסע של בדיקות אבחוניות.

    השלב הראשון במצב חירום מהסוג הזה היה לבצע לברונו סריקת אולטראסונד חירום לבית החזה, המכונה TFAST, ואכן, סריקת האולטרסאונד הצביעה על כמות רבה של נוזל חופשי בבית החזה, שהיא זו שגרמה לו לחולשה, לנשימה הכבדה ולכיחלון בריריות. בשלב זה עדיין לא ידענו מה גרם להיווצרות הנוזלים והיאספותם בבית החזה של ברונו, אך היה ברור כי בעקבות הממצאים האלה יש צורך דחוף לשאוב את הנוזלים החופשיים מבית החזה העצום שלו. שאיבת הנוזלים מבית החזה משרתת שתי מטרות – אחת טיפולית והשניה אבחונית. מבחינה טיפולית, עצם שאיבת כמות נוזלים גדולה מבית החזה עוזרת להקל על הנשימה באופן מידי. מבחינה אבחונית, הנוזלים הנשאבים מבית החזה עוברים אנליזה לאפיון סוג הנוזל על-פי מאפיינים כמו צבע, ריח, רמת החלבון וכמות התאים בנוזל. בנוסף להערכת כמות התאים אנחנו גם מאפיינים את סוג התאים באמצעות משטח מיקרוסקופי וצביעה ייעודית.

    בזמן שאיבת הנוזל מבית החזה של ברונו, הופתענו לגלות שצבע הנוזל היה ורוד אטום. נוזל ורוד אופייני לנוזל שמקורו ממערכת הלימפה שמרשתת את כל הגוף, ועוברת, כמובן, גם בבית החזה. בסך הכל נשאבו לא פחות משני ליטר של נוזל מבית החזה של ברונו ביום ההגעה, וזה המון. כמו שציינו קודם לכן, אחת ממטרות השאיבה היא טיפולית, ואכן, לאחר ששאבנו את כמות הנוזלים העצומה הזו, ברונו התחיל לנשום פחות בכבדות והרבה יותר רגוע, וגם הריריות והלשון שלו הפכו לוורודות.

    היות ועלה החשד שמקור הנוזל החופשי הוא ממערכת הלימפה, ערכנו לברונו בדיקת דם נוספת לרמת טריגליצרידים, שהראתה ערך נמוך מאוד. ממצא זה הוביל אותנו לערוך בדיקת רמת טריגליצרידים גם לנוזל ששאבנו מבית החזה ולהשוות אותו לרמתו בדם. בניגוד לרמה הנמוכה של טריגליצרידים שהתגלתה בבדיקת הדם, הרי שרמת הטריגליצרידים שנמדדה בנוזל שנשאב מבית החזה היתה גבוהה מאוד. בנוסף, ערכנו לנוזל בית החזה סירכוז בצנטריפוגה ייעודית הנקראת ציטוספין, היוצרת משטח תאים המרוכז במרכזה של זכוכית הנושא של המיקרוסקופ. בדיקה מיקרוסקופית של המשטח שהתקבל לצורך איפיון התאים אף חיזקה את ההשערה שמדובר בנוזל שמקורו במערכת הלימפטית, היות ומרבית התאים בנוזל היו תאים מסוג לימפוציטים (בתמונה).

    היחס הזה, בו רמת הטריגליצרידים גבוהה משמעותית בנוזל מבית החזה ביחס לרמתו הנמוכה בדם, יחד עם אפיון התאים כלימפוציטים, וצבעו הוורוד של הנוזל, הביא אותנו לאבחנה כי ברונו סובל ממצב הקרוי כיילוטורקס, כלומר, נוזל לימפתי חופשי בבית החזה.

    ברונו אושפז אצלנו במדי-וט עם טיפול תרופתי תומך שכלל, בין היתר, מעקבי נשימות וגם מעקב אחר הצטברות נוזלים בבית החזה. ואכן, במהלך האשפוז החל ברונו להשתפר קלינית, ולאט לאט חזר לעצמו ואכל בתיאבון. עם זאת, עדיין היינו צריכים למצוא את הסיבה להיאספות של אותה כמות נוזלים עצומה, שהצלחנו לאבחן ולאפיין אותה ככיילוטורקס, אותו נוזל לימפטי בבית החזה. קיימות הרבה סיבות למצב של כיילוטורקס, שהעיקריות ביניהן יכולות להיות בעיה על רקע של מחלת לב, הרניה דיאפרגמטית, היפוך אונת ריאה, מחלה זיהומית, קרע או חסימה באחד מצינורות הלימפה, לימפאנג׳קטזיה, טראומה, תהליך גידולי, כריש דם וגם אידיופטי, כאשר הסיבה לא ידועה.

    בשיתוף עם הווטרינר המפנה הוחלט שהמשך האבחון למצבו של ברונו יהיה ביצוע אקו-לב לשלילת או אבחון בעיית לב. במידה ולא יימצא הגורם באקו-לב, יצטרך ברונו לעבור סריקת סיטי. ברונו עבר אקג, שנמצא תקין והדגים דופק סדיר. בביצוע אקו-לב התגלתה הבעיה ממנה סבל ברונו, כאשר צד שמאל של הלב היה מוגדל, וברונו אובחן עם מחלת לב בשם Dilated Cardiomyopathy – DCM.

    ברונו שוחרר לביתו ולהמשך מעקבים אצל הווטרינר המפנה עם טיפול תומך לבעיית הלב ממנה סבל, והוא מרגיש הרבה יותר טוב, וזה כמובן שימח את כולנו. כלב ענק עם לב עוד יותר ענק... ואנחנו, כולנו, מאחלים לברונו שימשיך להרגיש טוב. 

    עבור לתוכן העמוד