הרעלת מלח
באחד הלילות בחודש שעבר חזרו בעליו של מארלי, כלב פיטבול בוקסר מעורב בן כשנה לביתם, ועיניהם חשכו. רצפתם היתה מלאה בכתמי קיא מרובים, ומארלי המסכן והחלש המשיך להקיא עוד ועוד. הם סרקו את הבית כדי לנסות ולהבין מה קרה, ומצאו שקית ריקה של חטיפים דנטאליים ועוד שקית גדולה וריקה של חטיפי בשר מיובש. מיד הם התקשרו אלינו להתייעץ מה לעשות, והומלץ להם להביאו לבדיקה.
כשהגיעו אלינו, מארלי, שהוא בדרך כלל כלב אתלטי צעיר ובריא, היה חלש מאוד. אמנם הוא הצליח ללכת אך העדיף לשכב. ריריות החניכיים שלו היו חיוורות ודביקות (ולא ורודות ורטובות) והדופק שלו היה מהיר. הסימנים הקליניים האלה מתאימים למצב של הלם, שמכונה גם שוק פיזיולוגי. מארלי עבר בדיקה פיזיקלית מקיפה, ומישוש הבטן שלו הדגים בטן רכה, ללא רגישות או כאב, וללא חשד לחסימת מעיים.
בבדיקות הדם אשר בוצעו מיד עם ההגעה נמצא כי מארלי סובל מהתייבשות חמורה, כלומר, ריכוז תאי הדם האדומים שלו ביחס לכמות הנוזל בדם היתה גבוהה פי שתיים מהריכוז התקין. זהו ממצא מאוד משמעותי, שאנו לא נתקלים בו באופן שכיח.
בנוסף, הצביעו בדיקות הדם על עלייה משמעותית מאוד במלח הנתרן וברמת הסוכר בדם, ככל הנראה, עקב כמות גבוהה מאוד של מלחים וסוכרים בכמות החטיפים הגדולה שאכל. עלייה כה משמעותית ברמות מלח הנתרן בגוף משבשת תהליכים פיזיולוגיים בגוף הקשורים לאיזון משק המים ואף מהווה סכנת חיים.
מארלי חובר לעירוי ורידי על מנת לתקן את ההתייבשות ואת חוסר איזון המלחים ואחרי מספר שעות החל מצבו הקליני להשתפר. רמות המלחים והסוכר בדם נמדדו במרווחי זמן קרובים על מנת לוודא כי הם מתוקנים בקצב איטי ומתאים שכן תיקונם בקצב מהיר מדי עלול להיות מסוכן מדי. כעבור כיממה באשפוז שלנו, כשהוא מושגח ומנוטר, מארלי החמוד התאושש כמעט לחלוטין, אכל בתאבון והיה חיוני, ושמח להשתחרר חזרה לביתו עם המלצה לא להגזים יותר בחטיפים!
מספר מסקנות חשובות ניתן להפיק מהמקרה של מארלי:
ראשית, כלב שמקיא מספר רב של פעמים - מומלץ להביא לבדיקה בדחיפות. הקאות יכולות לגרום להתייבשות קשה שיכולה להיות מסכנת חיים. כאשר ידוע כי ההקאות נובעות מאכילת כמות גדולה של חטיפים, ובעיקר חטיפים מלוחים כגון בשר מיובש, הסכנה גבוהה אף יותר.
שנית, חשוב ביותר לשמור חטיפים לכלבים במקום גבוה, סגור ושאינו נגיש לכלב, כך שאין סיכוי שהכלב יוכל להגיע ולאכול כמות גדולה של חטיפים בבת אחת. הדבר נכון גם לגבי שק האוכל של הכלב, שגם עליו להיות במקום שאינו נגיש לכלב, כיוון שאכילה של כמות גדולה מדי של מזון יכולה לגרום להתנפחות קיבה ואף להיפוך קיבה, מצב מסכן חיים הדורש ניתוח דחוף.
ודבר אחרון, בכל מקרה של התלבטות לגבי דחיפות הבאת בעל חיים לבדיקה, זכרו שאנו זמינים 24/7 שעות לייעוץ וכמובן לטיפול, גם בימים טרופים אלה.