מדי וט

    סיפורו של קרס דיג

    קימי

    סיפורה של קימי מזכיר מעט את סיפורי הילדות עליהם גדלנו כשהיינו ילדים על הדייג ודג הזהב. ממש נראה כי קימי רצתה לצאת לדוג ואולי לתפוס את הדג המוזהב שימלא אחר כל משאלותיה. ומעשה שהיה כך היה, כאשר קימי, ביגלית חמודה, וחייבים לציין שגם צנועה, יצאה עם בעליה לטיול רגלי בחוף הים של חיפה. 

    ובדיוק כמו בסיפור על הדייג והדג, כמו שכבר ציינו, גם קימי רצתה לנסות לתפוס את דג המשאלות שלה, אותו אחד שיגשים לה את משאלותיה הצנועות בצורה של ארוחה טעימה, רביצה על הספה הביתית ליד בעליה, טיולים על חוף הים ומשחקים בגינת כלבים. אך קימי, כנראה, לא העריכה נכון את כישורי הצייד שלה עד כה, ובמקום לבקש משאלות פשוט אכלה את הדג עם קרס הדייג שהיה מחובר אליו.

    חיש קל הבחינו בעליה של קימי במה שקרה היות וחוט הדייג המחובר לקרס השתלשל החוצה מפיה של קימי. בעליה של קימי לא התבלבלו, ובלי לחשוב פעמיים, יצרו איתנו קשר על-מנת לקבל הנחיות מה עושים במצב כזה. הבעלים של קימי עשו את הדבר הנכון והכי חשוב במצבים מהסוג הזה - יצירת קשר עם המרפאה הווטרינרית ובשום פנים ואופן לא ניסו למשוך את הקרס בכוח החוצה באמצעות חוט הניילון שבלט מפיה. כל משיכה של חוט דייג המחובר לקרס שנבלע עלולה לגרום לקרס להיתקע ולהיאחז עמוק יותר בדפנות של האיבר שבו הוא נמצא כדוגמת הקיבה אך גם בוושט או לפעמים גם בלוע, ובכך, לגרום לנזק לאותו האיבר, עד כדי גרימת קרע ודימומים של הדופן, מצב מסכן חיים.

    קימי אכן הגיעה אלינו עם בעליה במהירות רבה, כשהיא מאוד נמרצת ונרגשת מכל המהומה סביבה. מיד בהגעה עשינו לקימי בדיקה פיזיקלית כדי להעריך את מצבה וכדי לוודא שכל המדדים החיוניים תקינים. לאחר מכן ביצענו לקימי צילום רנטגן כדי לאשר כי אכן מדובר בקרס שנבלע ולא רק חוט דייג, ובמידה ואכן כן, גם להעריך את מיקומו המדויק. היות וקרסי דייג עשויים ממתכת, ניתן לראות אותם בקלות בצילום רנטגן, וכמו שניתן לראות בתמונת צילום הרנטגן, הקרס אכן הודגם בצילום הרנטגן, ונמצא כי מיקומו בקיבה. 
    קרס דיג בכלב

    למזלה של קימי, ואולי בכלל, משאלת לב שהתגשמה גם בלי דג זהב, היא חיה בעידן טכנולוגי מתקדם, המציע פתרונות הרבה פחות פולשניים וטראומטיים מניתוח בטן גדול. כל זאת ניתן להיעשות באמצעות ציוד וטרינרי ייעודי לפרוצדורות של הוצאת גופים זרים בכלל, וקרסי דיג בפרט, ממערכת העיכול. כלומר, אם בעבר היה צורך לבצע ניתוח קיבה גדול להוצאת הקרס, הרי שבאמצעות ציוד אנדוסקופיה מתקדם ניתן להוציא את הקרס בבטחה, ואפילו, אפשר לומר, באלגנטיות.

    אז כמו שאתם ודאי משערים, קימי החמודה הוכנסה לביצוע אנדוסקופיה לקיבה, הליך המכונה גסטרוסקופיה תחת הרדמה כללית. האנדוסקופ, העשוי סיב אופטי שבראשו מצלמה, מאפשר גם לאתר את הקרס או כל גוף זר אחר, ובנוסף, לבחון ולהעריך האם נעשה נזק לכל אורך הדרך אותה עשה הקרס שנבלע - מחלל הפה, דרך מעברי הלוע, הוושט ועד הקיבה. כשהגענו לקיבה עם האנדוסקופ, דבר ראשון איתרנו את הקרס. שאבנו את הנוזלים שהיו שם על-מנת שלא יפריעו לנו לשדה הראיה של המצלמה, ואז השחלנו בתעלת העבודה של האנדוסקופ תופסן, המכונה בעגה מקצועית ״גרספר״. למזלה הרב של קימי הקרס לא היה מעוגן בדופן הקיבה ובאמצעות התופסן תפסנו אותו בשלמותו, ללא נזק לקיבה, והוצאנו אותו בזהירות יחד עם כל צינור האנדוסקופ דרך הוושט כשאנו נזהרים לא לפגוע בוושט, בלוע ובחלל הפה עד שהקצה החד של קרס הדייג עם האנדוסקופ היו מחוץ לחלל הפה. כולנו נשמנו לרווחה. נראה כי גם משאלת הלב שלנו לעזור לקימי התגשמה.

    בתום הפרוצדורה, בזמן שהתאוששה, נשארה קימי להשגחה באשפוז שלנו לצורך מעקב למשך מספר שעות, ולוודא שהיא משתחררת הביתה כשהיא מרגישה טוב. לא בטוחים אם הגשמנו לקימי משאלה, אבל לבעלים שלה בוודאי, היות וקימי התאוששה באופן תקין מכל האירוע ושוחררה לביתה עם טיפול תומך במגיני מערכת העיכול, וכמובן עם חוויה בלתי נשכחת אצלנו.

    היות וקרסי דייג נפוצים מאוד בחוף הים, והיות ודייגים רבים גם לא טורחים לאסוף אותם וגם אינם מבינים את הסכנה ואת המפגע הסביבתי שהם יוצרים בעצם השארתם בחוף, וכדי להימנע ממצב של אכילת קרסי דייג על-ידי כלביכם, קבלו עצה קטנה-גדולה מאיתנו, והקפידו להוליך את כלביכם ברצועה גם בחוף הים.

    קרס דיג








    עבור לתוכן העמוד