פלורידה ספוט – נמלי אש או לא בהכרח?
ד״ר שירלי פורמנסקי, מומחית ברפואת כלבים וחתולים, (DABVP (C/F
מהי מחלת פלורידה ספוט?
פלורידה ספוט היא מחלת של קרנית העין המופיעה בכלבים וחתולים ואשר אובחנה לראשונה בפלורידה, ומכאן שמה. המינוח המקצועי שלה הוא Tropical Keratopathy. בהמשך, המחלה אובחנה במדינות נוספות, בעיקר במדינות טרופיות וסאב-טרופיות, והיא קיימת גם בישראל משנת 2005 ותפוצתה כיום היא בכל הארץ. הלקויות בקרנית מאופיינות כלקויות בעלות צורה עגולה, עם מראה אטום בצבע לבן חלבי. פלורידה ספוט יכולה להופיע כלקות בודדת, או כמספר לקויות על הקרנית, והיא יכולה להופיע בעין אחת או בשתי העיניים.
על-פי רוב, פלורידה ספוט היא מחלת עיניים שאינה גורמת לכאב, למצמוץ או סגירת העין, אינה גורמת לאדמומיות בעין וגם לא לדימוע. הלקויות גם אינן גדלות או מתפשטות. במידה ויש מספר רב של לקויות על הקרנית, כך שהן מסתירות את האישון, הן עלולות לגרום לירידה בראייה.
מהו הגורם לפלורידה ספוט?
הגורם לפלורידה ספוט אינו ידוע. בעבר היו מספר השערות שמעולם לא אומתו, כמו זיהום פטרייתי או בקטריאלי. גם עקיצה בעין של נמלת אש הועלתה כאחד הגורמים החשודים ללקויות אלה, בעיקר בגלל התפוצה הגיאוגרפית של נמלת האש שהתאימה בתחילה להיארעות של המחלה. למרות התפשטותה של המחלה, לא הוכחה מעורבותה של נמלת האש כגורם לפלורידה ספוט. נכון שתפוצתה של נמלת האש רחבה כיום בארץ, אך הקשר בינה ובין פלורידה ספוט הוא בעיקר נסיבתי ולא מוכח באופן ודאי.
נמלת האש, או בשמה הנוסף בעברית ׳להבית׳, היא נמלה קטנה, שגודלה נע בין 1 עד 1.5 מ״מ בלבד, בעלת צבע אדמדם, השייכת לסוג הנמלים האגרסיביות והעוקצות, הנושאות בבטנן חומר ארסי וצורב. הנמלה עוקצת את העין של הכלבים או החתולים המקרבים את ראשם לקרקע בזמן שהם מרחרחים את הסביבה, ובעיקר בתחתית עצים, בשיחים, במדשאות ואפילו בין אבנים. נמלת האש נחשבת למין פולש, כלומר, נמלת האש עברה כתוצאה מפעילות האדם למקומות מחיה שהם לא תחום התפוצה הטבעי והמקורי שלה. ובנוסף לכך, כמין פולש, נמלת האש היא בעלת יכולת להתרבות ולהתפשט באותה סביבה חדשה אליה פלשה.
הנמלה מהווה מטרד היות והיא גורמת נזק לאדם וגם לסביבה האקולוגית בה היא חיה ומתפשטת. הנזק בבני האדם מתבטא בעקיצת הנמלה שהיא מאוד כואבת במשך מספר שעות עד ימים, ובמקרים מסוימים יכולה להתפתח אלרגיה לנמלת האש, בדומה לאלרגיה לעקיצת דבורה. בנוסף, נמלת האש נחשבת מזיק ביולוגי היות והיא יכולה לפגוע בבעלי חיים קטנים באזור מחייתה, ובכך להשפיע על האיזון של מערכות ביולוגיות. היא גם מהווה נזק רב לחקלאות, והעקיצות שלה מגבילות את השהות בחוץ – בגינות, בפארקים ובמדשאות, והופכות אותן ללא נעימות.
אז נכון שאין ודאות שהלקות הנקראת פלורידה ספוט אכן נגרמת מנמלת אש, אך עם זאת, לאור הנסיבתיות ולאור העובדה שלא נמצא גורם אחר, אחת ההמלצות במניעת המחלה היא הדברה של נמלת האש. החברה להגנת הטבע הקימה מיזם מחקרי עם מספר גופים נוספים שנועד לצמצם את התפשטותה כמו-גם למצוא דרכים להכחיד אותה.
מה ניתן לעשות כדי למנוע את האפשרות שמחלת פלורידה ספוט אכן נגרמת מנמלת האש?
• כדאי לבדוק שאין שיירות של נמלים באזורי חוץ כמו בגינה, על צינורות וטפטפות, בעציצים ואפילו על קירות החוץ או בתוך הבית.
• בנוסף, ניתן לייצר פיתיונות ביתיים כדי לראות אם נמלת האש חיה וקיימת בגינה שלכם. ניתן לטבול מקלות במבוק או שיפודים בחמאת בוטנים ולנעוץ אותם בקרקע, כך שהצד של הפיתיון צמוד לקרקע. רצוי לעשות זאת בשעות הערב היות והנמלים פעילות בעיקר בשעות הפחות חמות, ואינן אוהבות קרינה ישירה של שמש. לאחר כשעה עד שעתיים ניתן לאסוף את הפיתיונות ובזהירות לבדוק האם נמלת האש אחוזה בהם. במידה ונמצאה נמלת אש בגינה הפרטית שלכם רצוי לבצע הדברה ייעודית לנמלת האש, וכמובן, להיזהר עם הכלבים והחתולים היות ומדובר בחומר הדברה רעיל.
• ערוץ נוסף לחדירתה של נמלת האש לביתכם הוא באמצעות עציצים. במידה וקניתם עציץ חדש במשתלה, כדאי לבודד אותו למשך מספר ימים, ולוודא כי הוא לא הגיע עם ׳מתנה׳ בדמותה של נמלה אש אדומה. ניתן גם לשים פיתיונות בעציץ, באותו האופן שתואר קודם לכן עבור הגינה, ולראות האם הפיתיון לוכד את נמלת האש. במידה ורכשתם עציץ או שתיל נגוע בנמלת אש – יש להחזירו למשתלה ממנה קניתם אותו ולדווח להם. המשרד להגנת הסביבה מנטר באופן קבוע משתלות ברחבי הארץ להימצאות נמלת האש ומפרסם מדי שבוע את תוצאות הבדיקות בקישור https://data.gov.il/dataset/fireant.
• אם ראיתם נמלת אש בגינה או במדשאה אתם יכולים לדווח עליה באתר של החברה להגנת הטבע, וגם לצפות במפת התפוצה העדכנית בקישור https://www.teva.org.il/citizen-science/3255.
מהו הטיפול בפלורידה ספוט?
לא קיים טיפול לפלורידה ספוט, אך כמו שכבר צוין קודם, הלקות לא מפריעה לחיית המחמד, אינה גורמת לאי נוחות, ובמרבית המקרים גם אין פגיעה בראייה.
כן חשוב לזכור כי במידה וחיית המחמד שלכם עוצמת את העין או נראה כי היא חשה אי נוחות, יש להגיע לבדיקת עיניים במרפאה הווטרינרית. ועוד חשוב לזכור, כי יש מחלות קרנית אחרות שיכולות לדמות פלורידה ספוט, והמחייבות טיפול ספציפי, ואשר יש לשלול אותן קודם לכן כדי לקבוע שאכן מדובר בלקות מסוג פלורידה ספוט.
אנחנו פה, כרגיל, בכל הערוצים, לעזור לחיית המחמד שלכם, בבת עיניכם, ולהשיב על כל שאלה.