מדי וט

    אלופציה x


    אלופציה.בכלבים
    אלופציה X היא מחלה המתבטאת בנשירת שיער והתקרחות בכלבים, במיוחד בגזעים עם פרווה עבה כמו כלבי פומרניין, צ׳או צ׳או וקייסהונד. אלופציה X מכונה גם במספר לא מבוטל של שמות נוספים ביניהם ״מחלת העור השחור״ ו״חסר בהורמון גדילה בכלבים מבוגרים״. המחלה מאופיינת בנשירת שיער סימטרית, ללא גרד, ובדרך כלל היא מתחילה בגב, בזנב וברגליים האחוריות, ובסופו של דבר עלולה להתפשט לכל הגוף למעט הראש והחלק התחתון של הגפיים. ההתקרחות יכולה להופיע בכל גיל, ללא הבדל בין זכרים ונקבות, בכלבים וכלבות שעברו סירוס או עיקור (בהתאמה) אך גם בכאלה שלא נותחו.

    לא לחינם הוצמד X לשם המחלה היות והסיבה המדויקת לאלופציה X אינה ידועה, אך עם זאת יש עדויות שהמחלה היא תוצאה של חוסר איזון הורמונלי, ובמיוחד חוסר איזון בייצור הורמוני המין והורמון הגדילה הפוגעים במחזור צמיחת השיער. אלופציה X היא מחלה קוסמטית בלבד, היא אינה כואבת או מסכנת חיים, אך היא בהחלט עלולה להיות מצב מתסכל ולהוות מטרד לבעלי הכלבים. 

    כיצד מאבחנים אלופציה X?

    האבחנה של אלופציה X נעשית בדרך השלילה. כלומר, אין בדיקה אופיינית אחת לאבחון המחלה, ויש לשלול סיבות אפשריות אחרות לנשירת שיער וההתקרחות לפני שניתן יהיה לקבוע סופית את האבחנה. אנו מבצעים מספר בדיקות כדי לשלול סיבות אחרות לנשירת שיער בכלבים:

    1. מגרדי עור: בדיקה זו כוללת גירוד של העור כדי לחפש טפילים כמו דמודקס או סקביאס.
    2. תרבית פטרייה: ניתן לדגום פרווה לצורך בדיקת תרבית לזיהוי פטרייה כדי לשלול זיהום פטרייתי, דוגמת דרמטופיטוזיס.
    3. תרבית חיידקים: בדיקה זו נועדה לשלול זיהום חיידקי בעור.
    4. ביופסיית עור: בדיקה זו מתבצעת כדי להעריך את זקיקי השיער והרקמות שבאזור ההתקרחות וסביבתו.
    5. בדיקות דם: ביצוע בדיקות דם כלליות וכן בדיקות דם ייעודיות כדי לבדוק אם יש חוסר איזון הורמונלי, כמו במצבים של תת פעילות בלוטת התריס או מחלת קושינג, שעלולים לגרום לנשירת שיער והתקרחות בכלבים.
    6. בדיקות שתן: המאפשרות להשלים את האבחנה במקרים הנדרשים.

    כאמור, רק לאחר שנשללו גורמים אפשריים אחרים לנשירת שיער והתקרחות, ניתן לקבוע אבחנה של אלופציה X בהתבסס על גזע הכלב, גילו, הדפוס האופייני של נשירת שיער וההיסטוריה שלו. 

    מהן אפשרויות הטיפול באלופציה X?

    אפשרויות הטיפול באלופציה X כוללות המלצה לעקר ולסרס, היות ובמספר לא מבוטל של כלבים יש צימוח חדש של הפרווה לאחר הניתוח, ובעיקר בזכרים. חשוב לציין כי ידוע שתיתכן חזרתיות של ההתקרחות לאחר מספר שנים גם אם הפרווה צמחה לאחר הניתוח. נוסף על כך, יש טיפול הורמונלי כדוגמת טרילוסטן או מלטונין, שיכול לעזור לשחזר את צמיחת השיער במקרים מסוימים. עם זאת, לטיפול ההורמונלי עלולות להיות תופעות לוואי, הוא לא תמיד יעיל, וייתכן שיחלפו מספר חודשים עד שניתן יהיה להבחין בשיפור כלשהו. טיפולים אחרים כוללים תוספי תזונה כמו חומצות שומן אומגה 3 שהראו הצלחות מסוימות לצמיחת שיער. בשנים האחרונות מוצע גם טיפול במיקרו-נידלינג כאפשרות טיפולית באלופציה X.


    קצת על מלטונין

    מלטונין הוא הורמון המיוצר באופן טבעי על ידי בלוטת האצטרובל במוח. הוא ממלא תפקיד מפתח בוויסות המקצבים הצירקדיים של הגוף, אותם מקצבים המכתיבים את השעון הביולוגי, הקובע את מחזורי שינה־ערות. בעוד שמנגנון הפעולה המדויק של מלטונין אינו מובן במלואו, מספר מחקרים הראו שמלטונין עשוי להיות יעיל ולתמוך בצמיחת שיער בכלבים עם אלופציה X. מלטונין נחשב כמסייע להמריץ את צמיחת השיער על ידי הגדלת משך שלב האנאגן (גדילה) של מחזור השיער והפחתת משך שלב הטלוגן (מנוחה).

    במחקר משנת 2004 שפורסם ב-Journal of the American Veterinary Medical Association נמצא שתוספת של מלטונין הביאה לצמיחת שיער משמעותית ב-60% מהכלבים עם אלופציה X. מחקר אחר שפורסם ב-Journal of Small Animal Practice  בשנת 2012 מצא שמלטונין יעיל בקידום צמיחת שיער ב-77% מהכלבים שאובחנו עם אלופציה X.

    בדרך כלל מלטונין נסבל היטב בכלבים ותופעות הלוואי שלו נדירות. עם זאת, חשוב לציין כי יש להשתמש במלטונין רק לאחר התייעצות עם המרפאה הווטרינרית מכיוון שהמינון המתאים ומשך הטיפול עשויים להשתנות בהתאם לצרכיו האישיים של הכלב ולתגובתו לטיפול. נוסף על כך, אין להשתמש במלטונין כתחליף לאבחון וטיפול נאותים במצבים אחרים העלולים אף הם לגרום לנשירת שיער כמו חוסר איזון הורמונלי על רקע של מחלות אנדוקריניות או במצבים של טפילים וזיהומים עוריים.

    ומה בנוגע למיקרו-נידלינג?

    ברפואה הומנית, מיקרו-נידלינג הוא טיפול קוסמטי בו מנקבים את העור בעזרת מחטים זעירות וסטריליות כדי להמריץ את ייצור הקולגן ולהצעיר את עור הפנים. בשנים האחרונות נחקר מיקרו-נידלינג כטיפול אפשרי לנשירת שיער והתקרחות הן בבני אדם והן בבעלי חיים, כולל כלבים עם אלופציה X. 

    מיקרו נידלינג
    התיאוריה העומדת מאחורי מיקרו-נידלינג כאפשרות טיפולית באלופציה X טוענת שמיקרו-נידלינג עשוי לסייע בגירוי צמיחת שיער על ידי כך שהוא ממריץ תגובה לאיחוי פצעים בעור. תגובה זו עשויה לעזור להגביר את זרימת הדם לזקיקי השיער, לשפעל הורמוני גדילה ולזרז את הייצור של תאי שיער חדשים. הטיפול במיקרו-נידלינג מתבצע בעזרת מכשיר ייעודי העשוי מידית וגלגלת עם מיקרו מחטים באורכים משתנים הנעים בין 0.2 מ"מ ו-2.0 מ"מ בהתאם לדרישות השונות. בתמונה ניתן לראות את מכשיר המיקרו-נידלינג אותו אנו גוללים על העור כך שהמיקרו מחטים מנקבות את העור בצורה עדינה, וכך הן יוצרות נקבים קטנים ומרובים במטרה לחדש את זקיקי השיער.
      
    לסיכום, חשוב לזכור שלמרות שהטיפול באלופציה X עשוי לסייע בשיפור צמיחת השיער בחלק מהמקרים, הוא לא בהכרח יחזיר את הפרווה למצב תקין. חשוב להתאים לכל כלב את תוכנית הטיפול המתאימה ביותר עבורו ולעקוב מקרוב אחר התקדמות צימוח השיער היות והתגובה לטיפול היא פרטנית ולא כל כלב יגיב באותו האופן לאותו הטיפול. נוסף על כך, אומנם אלופציה X עלולה להיות מצב מתסכל עבור הבעלים אך יש לזכור כי זו מחלה קוסמטית בלבד, שאינה פוגעת בבריאות הכלבים, הנהנים מאיכות חיים מצוינת.

    מוזמנים לפנות אלינו בכל שאלה בעניין ונשמח לסייע ולהתאים את הטיפול הטוב ביותר לאלופציה X.









    עבור לתוכן העמוד