מדי וט

    קטרקט בכלבים

    קטרקט

    בדומה לקטרקט בבני אדם, קטרקט בכלבים הוא מצב בו עדשת העין הופכת משקופה ובהירה לאטומה. תפקיד העדשה הוא למקד את האור על הרשתית, וכאשר העדשה הופכת לאטומה היא גורמת לפגיעה בראייה עד לעיוורון. 

    מהן הסיבות העיקריות לקטרקט בכלבים?

    נטייה גנטית: ידועים היום למעלה מ-150 גזעי כלבים בעלי נטייה גנטית לפתח קטרקט, ביניהם קוקר ספנייל, פודל, שיצו, האסקי סיבירי, בוסטון טרייר, רועה אוסטרלי, גולדן רטריבר והרשימה עוד ארוכה. בגזעים אלה מופיע הקטרקט בגיל צעיר יחסית.

    סוכרת: יש מספר מחלות מטבוליות העלולות לגרום לקטרקט, כאשר סוכרת היא אחת מהמחלות האלה, ולמעשה, נחשבת לסיבה השנייה השכיחה לקטרקט בכלבים. רמות גבוהות של סוכר בדם האופייניות למחלת הסוכרת גורמות לשינויים מטבוליים שכתוצאה מהם נגרמת משיכה אוסמוטית של נוזלים אל תוך העדשה. ריכוז הנוזלים גורם לשינוי במבנה של הסיבים ולשבירה שלהם ובסופו של דבר מוביל לאובדן השקיפות של העדשה ולהיווצרות הקטרקט. סוג זה של קטרקט נוטה להתפתח במהירות, תוך ימים עד שבועות, וגורם לאובדן ראייה. קטרקט על רקע סוכרת נפוץ יותר בנקבות כלבים גזעיים בגיל ביניים. בתמונה ניתן לראות כלב המאובחן עם קטרקט ״בשל״ עם עדשה עכורה ואטומה לחלוטין שלא ניתן לראות דרכה את קרקעית העין. זהו מראה קלאסי של קטרקט בכלבים סוכרתיים המאופיין בהפרדה דמוית האות Y, המתרחש כתוצאה מכניסה מהירה של נוזלים אל תוך העדשה.

    תהליך ניווני של העדשה בכלבים מבוגרים: תהליך ההזדקנות הטבעי בכלבים עלול להוביל להתפתחות קטרקט, המכונה ״קטרקט סנילי״, וכאמור, הוא נפוץ יותר בכלבים מבוגרים. גזעי הכלבים שאצלם נפוץ סוג זה של קטרקט ניווני הם פודלים ושנאוצרים מיניאטוריים. גם כלבים מסוג רטריבר עלולים לסבול מבעיה זו, אך אצלם הגורם התורשתי פוגע לא רק בעדשה אלא גם ברשתית ומוביל לניוון הדרגתי של האחרונה. בכלבים מבוגרים חשוב להבחין בין קטרקט ובין מצב המכונה ״נוקלאר סקלרוזיס״, בו העדשה אומנם גם נראית עכורה אך בניגוד לקטרקט, שהוא מצב מחלה, נוקלאר סקלרוזיס הוא תוצאה של תהליכי הזדקנות נורמליים וטבעיים של העדשה הנגרמים על ידי צפיפות מוגברת של סיבי העדשה והוא אינו גורם לעיוורון.

    טראומה: כל טראומה משמעותית לעין, הכוללת פציעה או פצע חדירה, עלולה לפגוע בעדשה ולגרום להיווצרות קטרקט.

    חסרים תזונתיים: חוסר איזון תזונתי כמו חוסר במספר חומצות אמינו ונוגדי חמצון כמו ויטמין E עלול להגביר את הסיכון לקטרקט בכלבים. נוגדי חמצון ממלאים תפקיד מכריע בהגנה על התאים מלחץ חמצוני ונזקים הנגרמים על ידי רדיקלים חופשיים ועוזרים לשמור על בריאות העדשה ובהירותה. תזונה נכונה ומלאה חיונית לשמירה על בריאות העיניים בכלבים. 

    דלקות וזיהומים: דלקת כרונית או זיהומים בתוך העין עלולים לתרום להתפתחות קטרקט. מצבים כמו אובאיטיס או דלקת לחמית כרונית עלולים לתרום להיווצרות קטרקט. אובאיטיס יכול להופיע גם כתוצאה של סיבוך משני של קטרקט.

    ראוי לציין כי במקרים רבים הגורמים לקטרקט בכלבים הם רב־גורמיים ואין בהכרח גורם יחיד. בדיקות וטרינריות סדירות ואבחון מוקדם יכולים לעזור לזהות את כל הגורמים התורמים ולטפל באופן המיטבי.


    כיצד מאבחנים קטרקט בכלבים?

    אבחון קטרקט בכלבים מצריך בדרך כלל בדיקות הכוללות בדיקה פיזיקלית, בדיקות דם ושתן וכמובן בדיקת עיניים מקיפה. במקרים מסוימים יהיה צורך לערוך בדיקות נלוות כדי לשלול מחלות עיניים אחרות כמו אולטרסאונד לעין או בדיקות דם ייעודיות להערכת מחלות מטבוליות.

    חשוב לציין כי קטרקט יכול להיות מסווג במספר אופנים – על פי הגיל, על פי הסיבה - ראשוני או משני למחלה ראשונית אחרת, גודלו ומיקומו בתוך העדשה והשפעתו על הראייה. 


    כיצד מטפלים בקטרקט?

    אפשרות הטיפול בקטרקט בכלבים היא בעיקר בהתערבות כירורגית. פקואמולסיפיקציה הוא ההליך הניתוחי הנפוץ ביותר בו מוסרת העדשה העכורה ומוחלפת בשתל של עדשה מלאכותית. ניתוח זה בדרך כלל בטוח ויעיל עם אחוזי הצלחה גבוהים, אך דורש ציוד ייעודי ומיומנות. לא כל הכלבים מתאימים לניתוח ולכן חשוב להתייעץ עם מומחה עיניים וטרינרי כדי לקבוע את דרך הפעולה הטובה ביותר. 

    במקרים בהם ניתוח אינו בר ביצוע, יש לנסות לטפל בגורמים הראשוניים ובמתן טיפול תומך שמטרתו לשמור על איכות חייו של הכלב ולמנוע סיבוכים משניים כמו גלאוקומה, מצב העלול לגרום לכאב רב ואי נוחות. כשקטרקט מאובחן לראשונה, הווטרינר יעריך את דרגתו, סיבותיו והשפעתו על הראייה של הכלב. כמו כן, חשוב לדאוג לבדיקות עיניים סדירות כדי לעקוב אחר התקדמות הקטרקט ולהבטיח טיפול מתאים. 

    למרות שאנו מעודדים את ניתוח הפקואמולסיפיקציה המאפשר את חזרת הראייה של כלב עיוור, המבטיח איכות חיים ושמחת חיים, חשוב לזכור כי כלבים יודעים להסתדר היטב גם אם אינם רואים ועם איכות חיים מצוינת.

    אם יש חשד שכלבכם סובל מקטרקט או אם אתם מבחינים בשינויים בראייתו, הכרחי לפנות לטיפול וטרינרי בהקדם לאבחון מדויק וטיפול מתאים ומיטבי.


    עבור לתוכן העמוד