מדי וט

    מנשם והנשמה מלאכותית

    מנשם

    המנשם, הוא מכשיר ייעודי, השייך למכשור ההחייאה שלנו, והמאפשר לנו להנשים בעלי חיים הנמצאים במצב המחייב תמיכה נשימתית תחת הרדמה כללית על ידי מתן אוויר בלחץ. המנשם מאפשר לנו לחבר את בעל החיים לאספקת חמצן מבוקרת בנפח ובקצב הנדרש בהתאם למצבו הרפואי כמו-גם לוודא באופן יעיל את קצב פינוי הפחמן הדו-חמצני. הנשמה מלאכותית או מכאנית נחשבת כהליך מציל חיים ברפואה ההומנית וברפואה הווטרינרית.

    מצוקה נשימתית בחיות מחמד היא אחת הסיבות היותר שכיחות בהן אנו נתקלים במצבי חירום. ניתן לחלק בעיות נשימה למספר מצבים וגורמים:

    1. בעיות בדרכי הנשימה העליונות, המוכרות בכלבים ברכיצפאליים כמו פיקינז, בולדוג ופאג ואף בחתולים פחוסי פנים כמו חתולים פרסיים, אך לא רק בגזעים אלה. בעיות במערכת הנשימה העליונה עלולות להיגרם גם כתוצאה מחסימה מכאנית כמו במקרה של גוף זר או מסה החוסמת את כניסת האוויר, או, לחילופין, במצבים של שעלת המכלאות, קריסת קנה ושיתוק של בית הבליעה.
    2. בעיות בדרכי הנשימה התחתונות, הגורמות לירידה ביכולת האוורור, ואותן ניתן לחלק לבעיות בסימפונות ולבעיות בריאות. בעיות בחילוף אוויר בסימפונות אנו רואים בחתולים אסתמטיים ובכלבים עם ברונכיטיס (לרוב כרוני) על רקע של היצרות וכיווץ (ספזם) של הסימפונות, ובעיות אוורור של הריאות עלולות להיווצר כתוצאה מדלקת ריאות, בצקת ריאות, דימום תוך-ריאתי (על רקע טראומטי, גידולי או הרעלת רעל עכברים) וכשל לב.
    3. בעיות בבית החזה כמו הרניה סרעפתית או במצבים מסוימים של חזה אוויר, כזה הנגרם מפצע חיצוני או מבעיה תוך-ריאתית.
    4. בעיות נוספות שאינן קשורות באופן ישיר למערכת הנשימה כמו במקרה של בעל חיים מבוגר וחולה, אנמיה, פגיעות ראש, מאמץ נשימתי בלתי סביר וחולשת שרירים.
    5. הליכים ניתוחיים שונים המבוצעים תחת הרדמה כללית.

    המנשם מאפשר לנו ליצור לחץ קבוע בצינור הנשימה המוחדר לקנה הנשימה של בעל החיים במהלך הרדמה. הלחץ הנוצר במנשם גבוה מהלחץ המצוי בריאות. כתוצאה מהפרשי הלחצים, ו״הרצון״ שלהם להשתוות, חמצן זורם מהמנשם לתוך הריאות של בעל החיים המורדם. בנוסף, קיימת במנשם שמירה על יחס נכון וקבוע בין זמן השאיפה וזמן הנשיפה. בצורה זו של שימוש נכון ומתאים במנשם והיכולת לשלוט בפרמטרים אלה, ניתן להרדים בעל חיים ולהנשימו לפרקי זמן של שעות וימים, ולספק לו נפח קבוע ורציף של חמצן. 

    מצבי מחלה שונים דורשים מיומנות בהפעלת המנשם והבנה של הלחצים השונים הנדרשים והתאמתם לפרוצדורה ולמצבו של בעל החיים. הנשמה מכנית מחייבת ניטור 24 שעות, תיאום ועבודת צוות. בעלי חיים מונשמים מנוטרים כל העת הן לפרמטרים החיוניים שלהם והן לרמת הגזים בדמם. בנוסף, יש לדאוג גם להיגיינה ולניקיון שלהם על מנת למנוע זיהומים, לחברם לצינור שתן, לספק להם מצע רך ונוח כמו כרית או מזרן, לדאוג לשנות את תנוחתם, לחטא את צינור הקנה ואף להחליפו, ולנקות את הפה מהפרשות.

    באופן דומה, במידה ובמהלך הרדמה לצורך ניתוח נוצר צורך לעשות שימוש במנשם, המנשם יספק רמה קבועה של גז הרדמה וחמצן בבעל חיים הזקוק לעזרה מכנית בנשימה, ללא חשש מהרעלת חמצן מצד אחד, ומצד שני, יאפשר פינוי של הפחמן הדו-חמצני. 

    חשוב לזכור כי תפקידו של המנשם הוא לאפשר לבעל החיים פרק זמן להחלים כאשר באותה העת ערכי החמצן והפחמן הדו-חמצני נשארים קבועים ועד כמה שקרובים לנורמה, וכי המנשם, לכשעצמו, אינו מהווה את התרופה ו/או הפתרון לגורם הבעיה עצמו. 

    ולבסוף, כיצד אנו יודעים מתי ניתן לגמול בעל חיים מהמנשם? – גם זו תורה שלמה. כאשר מחליטים כי ניתן לנסות ולראות האם בעל החיים יכול לנשום באופן עצמאי ללא עזרה מהמנשם, אנו מתחילים לגמול אותו באופן הדרגתי, בדומה לתהליך הנעשה בבני אדם. תחילה מורידים את עומק ההרדמה בצורה כזו שבעל החיים ער אך אינו מתנגד לצינורית הקנה, ואם בעל החיים נמצא יציב במצב זה במשך פרק זמן קבוע, הניסיון הזה נחשב כמקבל ציון ״עובר״, וצינור הקנה מוצא ובעל החיים נשאר בניטור והשגחה צמודה. הסיכוי לגמילה מהמנשם תלוי בגורם הראשוני שבגללו הונשם בעל החיים, גילו של בעל החיים וגם סוג בעל החיים.

    ההחלטה להנשים בעל חיים מתבצעת תמיד בשיתוף פעולה ובהסכמתו של בעליו של בעל החיים, היות והנשמה מלאכותית היא הליך מורכב, המותאם לכל בעל חיים באופן אינדיבידואלי בהתאם לבעיה הראשונית, לסיכונים ולסיכויים הכרוכים בחיבורו למנשם. 

    עבור לתוכן העמוד