yadin yadin yeshurun

    צהבת

    צהבת או במילים פשוטות שינוי גוון העור והריריות לצהוב נובע משקיעה של חומר הקרוי בילירובין ברקמות ,במקום שחומר זה יפונה כפסולת מהגוף. מקורו של הבילירובין הוא למעשה מפירוק של המוגלובין המצוי בשפע בכדוריות הדם האדומות.


    כדוריות דם אדומות חיות בממוצע 120 יום, לאחר תקופה זו הן מתפרקות וההמוגלובין משוחרר למחזור הדם. אותו המוגלובין משתנה במבנהו לחומר הקרוי בילירובין אשר אמור להיות מפונה דרך הכבד לאחר שעבר בתאי הכבד תהליך של קוניוגציה. לאחר תהליך זה בילירובין מוזרם דרך דרכי המרה לכיס המרה ומשם למערכת העיכול דרך צינורית דקה המשותפת ללבלב ולכיס המרה ומצויה בתחילתו של הדאודנום שהוא החלק הראשון של המעי הדק.

    לאחר סקירה זו ניתן להבין שצהבת יכולה להתפתח לא רק כתוצאה ממחלת כבד אלא גם כתוצאה משיבוש בכל אחד מהתהליכים לפני הכניסה לכבד או אחריו. כלומר, ניתן לחלק את הצהבת לצהבת קדומנית לכבד, צהבת כבדית וצהבת פוסט-כבדית ולכל אחד מסוגים אלו יש את הסימנים הספציפיים לו.

    צהבת קדומנית לכבד יכולה לנבוע לדוגמא מפירוק מהיר מידי או הרס ללא בקרה של תאים אדומים, מצב זה יגרום לשחרור של המוגלובין בכמויות אדירות למחזור הדם ועומס של בילירובין שהכבד איננו יכול להתמודד איתו, ועל כן תתפתח צהבת. דוגמא למחלות מסוג זה הן מחלות אוטואימוניות של הרס תאים אדומים או מחלות טפיליות למיניהן המובילות להרס תאים אדומים כמו המוברטונלה בחתולים או בבזיה בכלבים.

    צהבת כבדית יכולה לנבוע מסיבות רבות אשר כולן קשורות לתפקוד לקוי של הכבד החל מהרעלות וחלה במחלות כרוניות כמו שחמת . מספר הגורמים שיכולים לפגוע בכבד הם רבים מאוד ופה זה לא המקום לציין את כולם אך יש לזכור שלרובם יש מאפיינים מאוד ברורים ובעזרת בדיקות מתאימות ניתן  לקבוע מה הגורם הראשוני.

    צהבת פוסט-כבדית לרוב מקורה בחסימה בדרכי המרה כך שנוזלי המרה אינם מופרשים למעי ועל כן למעשה יש זרימה חוזרת למחזור הדם. מצב זה יקרה ,לדוגמא ,כאשר ישנה דלקת בלבלב אשר גורמת ללחץ על הצינור שמוביל לדאודנום ועל כן נוצרת חסימה, מחלה מסוג זה יכולה להיות די מבלבלת מאחר והנטיה היא לחשוב שהבעיה מקורה בכבד אך למעשה מקור הדלקת הוא במקום אחר לחלוטין ודורש טיפול שונה מטיפול שמיועד לבעיית כבד בלבד.

    עד כאן הכל נשמע עגום בנושא הצהבת כי איך שלא נסתכל על הדברים אף פעם לא מדובר במחלה שהיא באמת פשוטה וקלה לריפוי. כל זה נכון אבל יש לזכור שהיום כבר יש לשרותינו אמצעי אבחון מאוד יעילים ומדוייקים שיכולים לתת תמונה אמיתית ונכונה כבר בשלבים ראשוניים של המחלה וללא ספק טיפול התחלתי נכון לאחר איבחון שיטתי ומדויק תמיד יובילו לטיפול שעשוי ברוב המקרים לשפר את מצב בעל החיים ולהוביל להחלמתו.

    אמצעי האבחון כוללים בדיקות דם, בדיקות אולטרסאונד, ביופסיות ואפילו הדמית CT. כל אמצעים אלו עומדים לרשותנו במדי-וט.

    מאחל לכולכם שלא תזדקקו לבדיקות שכאלו או תאלצו להתמודד עם הדילמות הקשות של עלות כספית למול אבחון נכון וטיפול אך אך זיכרו שהעולם הווטרינרי בשנים האחרונות עבר קפיצת מדרגה בכל הקשור לאבחון, טיפול ושירות וביכולתכם לקבל היום את הטוב ביותר.

    עבור לתוכן העמוד