חיות בזמן צונאמי
הצונאמי שפגע בדרום מזרח אסיה גרם למוות והרס שלא ניתן לתיאור. קשה לשער עד כמה רמת החורבן הייתה יורדת במידה וניתן היה להזהיר את התושבים טרם עת. לא זו בלבד שלא היו מערכות אזהרה טובות מספיק, אלא שתמיד ניצבת השאלה כיצד ניתן היה להעביר את המסר לאוכלוסיות לא מתקדמות וחסרות אמצעי תקשורת מודרניים כדוגמת אלו אשר מצויות בדרום מזרח אסיה. מיד לאחר האסון התעורר חשש לחיי אדם בשבטים אשר מאכלסים את האיים הרחוקים של הודו. באופן מפתיע לאחר כעשרה ימים התברר שמספר הנפגעים בין שבטים אלו הוא מועט מאוד, לאחר ברור נודע שבני השבטים הללו חשו בסכנה בעקבות שינוי בהתנהגות הציפורים וחיות אחרות ולכן ברחו לאזור ההר. האם החברה המודרנית איבדה את היכולת לקרוא סימנים מהטבע? האם הסיפורים על פלמינגו שנוטש את הקן או פיל שקורע את השרשרת ובורח הגיוני? והאם מספר הנפגעים המועט בין חיות הבר נובע מיכולות מיוחדות או מאחר ואזור המחייה שלהם במילא נמצא במקומות מוגנים ונסתרים? כל אלו שאלות שצפות ועולות מחדש ואיתן מחדשות את המחקר סביב החוש השישי בו ניחנו בעלי החיים.
ייתכן שחוש שישי איננו התאור המדויק ליכולות בעלי החיים, ייתכן שפשוט בעלי חיים להבדיל מבני אדם ביכולתם לקלוט גירויים סביבתיים שאנו לא חשים בהם. ידוע שלבעלי חיים חושים טובים יותר מלאדם, דגים רבים בעלי יכולת חישה לתנודות בתדירות נמוכה מאוד ולרעידות אדמה נמוכות מדרגה 2, לפילים יש יכולת לתקשר בעזרת קליטת רעד באדמה ובצורה אינפראסונית, זנים רבים של בעלי חיים יכולים לקלוט קולות אינפראסוניים "(תדירות של 1-3 הרץ להבדיל מאדם ששומע גלים של 100 עד 200 הרץ). לכלבים חוש ריח טוב פי 10000 עד 100000 יותר מלאדם, ובעלי חיים יותר רגישים לשינויים פיזואלקטריים באטמוספרה.
מחקר ספרותי מגלה שיש מספר אירועים בהם חייב המין האנושי תודה לבעלי החיים. ביוון העתיקה מתוארת בריחה של בעלי חיים מהעיר Helice לפני רעידת אדמה הרסנית. ב1975 הסינים פינו מיליון תושבים מהעיר הייצ‘נג לאחר שהתבססו חלקית על התהנהגותם המוזרה של בעלי החיים מספר ימים לפני רעידת אדמה. לצערנו למרות כל הסיפורים הנ"ל ורבים אחרים עדיין לא ניתן להמציא מערכת התראה המבוססת על התנהגות בעלי חיים בלבד. זאת מאחר ולא ניתן למצוא קודים ברורים של התנהגות. למרות זאת כבר היום נעשה שימוש נרחב בבעלי חיים ובחושיהם לטובת האדם, הדוגמא הטובה ביותר ,ומבית, היא כמובן איתור פצצות וחומרי נפץ על ידי כלבים כפי שנעשה בצבא הגנה לישראל ובשדות תעופה למשל.
בדרום מזרח אסיה מערכת השיקום ממשיכה וכוללת כמובן טיפול בבעלי חיים. ניתן למצוא לא מעט סיפורים על בעלי חיים על סף הכחדה שניצלו, וכמובן לשמוע על הבעיה הקשה של כלבים משוטטים שנותרו ללא בעליהם ואשר מהווים מפגע תברואתי וגורם מפיץ למחלת הכלבת. מבצע חיסול שמטרתו לצמצם את האוכלוסייה של כלבים אלו לא ניתן לביצוע באופן גורף עקב הדת השלטת, בודהיזם. גם חיות המשק, שבריאותם חשובה גם כאמצעי פרנסה, נמצאות במצב קשה ודורשות טיפול והשגחה. במידה והינכם מתעניינים ניתן למצוא מידע נוסף באתר של ה Humane society of the United States HSUS. המידע שניתן למצוא באתר זה מעניין ושופך אור על מבצעי הצלה וטיפול בחיות בר וחיות בית בדרום מזרח אסיה ובמקומות אחרים.