ציפמנק

    אדון צרצר וגברת צרצרית

    הגדל


    הצרצר הוא אחד החרקים היותר נפוצים ומוכרים, בעיקר בשל הצרצור החזק שהוא יודע להפיק. בעולם מוכרים כ-900 סוגי צרצרים אך בארצנו, מתוך 30 הסוגים הקיימים, השניים המוכרים ביותר הם צרצר השדה וצרצר הבית. באביב בוקעות הנימפות הקטנות מהביצים שהטילה בקרקע נקבת הצרצר. הנימפה דומה מאוד לבוגר אך שונה ממנו גם בגודל וגם בכך שהיא חסרה כנפיים. הנימפות ניזונות מעשבים וצמחייה. בתום 90 יום הנימפות הופכות לבוגרות ומצטרפות למחזור הרבייה של הצרצרים הבוגרים המלווה בצרצורים אין סופיים, ובעיקר אל תוך שעות הלילה.

    הצרצר הבוגר הוא בעל מבנה גוף מגושם וגלילי, ראשו מעוגל ונושא זוג מחושים ארוכים ודקים שאורכם זהה לאורך גופו. לצרצר זוג עיניים מורכבות אך למען האמת, כושר הראייה שלו די נמוך ומבוסס בעיקרו על זיהוי צלליות ותנועה. בפלג גופם האחורי מצוידים הצרצרים בזוג תוספתנים, ולנקבה, להבדיל מהזכר, יש צינור הטלה ארוך ודמוי כידון. איבר השמיעה של הצרצרים ממוקם מתחת למרפק של הגפיים הקדמיות.

    לצרצרים שלוש צורות תנועה: הליכה, קפיצה ותעופה. ההליכה מתבצעת באמצעות שלושת זוגות הרגליים, הקפיצה על ידי זוג הרגלים האחוריות כאשר אלה מתיישרות באופן פתאומי, והתעופה מגושמת מעט ומיועדת להאריך את טווח הקפיצה של הצרצר.

    את הצרצור החזק המאפיין חרק זה עושה מר צרצר בלבד, כלומר, רק הזכר, שמייצר אותו על ידי חיכוך כנפי החפיה זו בזו. גברת צרצרית, כלומר, הנקבה, אינה מצרצרת. על הכנף השמאלית ישנו עורק כיטני בולט ועל זו הימנית צלע משוננת, וכאשר הכנפיים משתפשפות זו בזו נוצר הצליל המוכר. כמו בכל שאר עולם החי, מטרות הצרצור הן להזהיר זכרים אחרים, לסמן טריטוריה, וכמובן, למטרות החיזור. ומה יכול לעשות צרצר קטן שחיכוך הכנפיים הקטנות יחסית זו בזו אינו מצליח להפיק צליל חזק מספיק? כיצד ימשוך נקבות ויעמיד צאצאים ביחס לפרט גדול? האבולוציה עזרה לצרצרים ליצור אסטרטגיה, או טכנולוגיה אלטרנטיבית, להגברת הצרצור באופן מעט מלאכותי, הקרויה באפלינג, ובאנגלית, Buffling: הצרצר הקטן משתמש בעלה שהוא מחורר אותו במרכזו ומשתחל אל תוך החור שיצר, ואז, לאחר שמתמקם בחור מה יעשה? יתחיל לצרצר כמובן. חיכוך הכנפיים, שבאופן רגיל יוצר שני גלי קול, המבטלים מעט זה את זה, לא מתרחש בבאפלינג. למעשה, העלה, בו ״יושב״ הצרצר, פועל כמבודד של שני גלי הקול האלה, ובכך פחות מבטל אותם, ובאופן הזה, גם צרצור של צרצר קטן נשמע כצרצור של צרצר גדול. אין מה לומר – המצאה אבולוציונית גאונית. צרצור של צרצר יכול להגיע לרמת רעש של כ-60 דציבלים, ורק כדי לסבר את האוזן, מדובר בעוצמת רעש המקבילה לזו הנמדדת במסעדה הומה. בעזרת אסטרטגית הבאפלינג עוצמת הצרצור יכולה להיות מוגברת עוד יותר ולהגיע בקירוב לפי עשר אפילו.

    אם כך, האם צרצרים לא צריכים גם הם קצת שקט ברעש מחריש אוזניים כזה? מסתבר, שגם פה האבולוציה דאגה לצרצריה, ונמצא כי עצמת הרעש הנוצרת כאשר הצרצר מצרצר בכנפיו, עלולה לגרום לו לחירשות זמנית, ובכך למנוע ממנו לשמוע במהלך פעולת הצרצור. מעט מפליא, כי חירשות זמנית אינה בהכרח תואמת את עקרונות האבולוציה ואינה מהווה יתרון אבולוציוני, היות והחירשות הזמנית הזו מסכנת את הצרצר בזמן הצרצור כיוון שאינו יכול לשמוע טורף קרוב. אבל אל דאגה, כי גם בענין זה דאגה האבולוציה לצרצר. האבולוציה יצרה מנגנון מתוחכם שמביא לדיכוי עד ״כיבוי״ ממש של תאי עצב המעבדים מידע של קולות בזמן הצרצור עצמו, והמנגנון הזה מתואם בחלקיקי שניות יחד עם תנועת הכנפיים היוצרת את קול הצרצור. ומהצד השני, ברגע שלאחרי הצרצור, שוב, באותן חלקיקי שניות, בזמן שהכנפיים לא מייצרות את הצרצור, עצבי השמיעה ״מתעוררים״ מחדש ומשמרים את היכולת של הצרצר לשמוע קולות נוספים בין צרצור לצרצור, ובכך להיזהר מאויבים.

    פעילות הצרצר מוגבלת לאביב, לקיץ ולסתיו, וכמובן, לשעות הלילה. ביום נוהגים הצרצרים להסתתר במחילות שהם חופרים או תחת עצמים כמו עלים גדולים או פסולת. לאלה מביניכם שסובלים מלילות ללא שינה בגלל צרצר טורדני שחדר בטעות הביתה, ובמידה ואזור מגוריכם עשיר בחרקים אלה, הכי פשוט לאטום חריצים מיותרים בבית על מנת למנוע אזורי מסתור. 

    ועוד משהו ממרחבי העולם בנוגע לצרצרים – בסין משתמרת עד היום מסורת עתיקה ורבת שנים של טיפול בחרקים בכלל ובצרצרים בפרט בגלל היכולת שלהם להפיק קולות ובגלל יכולות הלחימה שלהם. משוררים סינים כתבו שירים על צרצרים, החרקים המזמרים, וציירים סינים ציירו צרצרים. מכירת צרצרים, או למעשה, צרצרי מחמד, היא להיט באזורים שמגדלים צרצרים, ומחירם מאמיר בחורף ביחס לקיץ, ואלה מביניהם ששרים במלודיה יפה במיוחד ומסלסלים בצרצורם נמכרים במחירים גבוהים מאוד. הסינים נוהגים לשים את צרצרי המחמד שלהם בכלובים כדי שיצרצרו וינעימו בזמירותיהם. המהדרים אף משתמשים במברשות מיוחדות לרחוץ את גופם, ובכפות ייעודיות להאכיל אותם.

    ובינתיים, אנו מאחלים לכולכם לילות שקטים, ועדיף בלי מלודיות צרצריות.


    עבור לתוכן העמוד