השועל
השועל נמנה על משפחת הכלביים ומשתייך לקבוצת חיות הטרף בארצנו. ישנם לא מעט מינים של שועלים, והנפוצים בארצנו הם שועל הנגב והשועל המצוי. המאפיין את כולם הוא גודלם הקטן יחסי, אפרכסות אוזנייהם הגדולות ופניהם הארוכות בעלות החרטום המחודד. רגליהם דקות וארוכות וזנבם פרוותי ומפואר. אישוניהם דמויי חריץ צר, בדומה לזה של החתול.
את השועל המצוי ניתן למצוא כמעט בכל נוף בארץ, ובעולם תפוצתו העיקרית היא צפון אמריקה, אסיה, צפון אפריקה ואירופה. צבע שערו חום, אפור וצהוב, ושעירות כפות רגליו משתנה בהתאם למקום מחייתו. אלו החיים על הכרמל ובאזורים סלעיים אחרים, לרוב לא יהיה להם שיער בין האצבעות, ואלו החיים על קרקעות חוליות יצמיחו שיער. שועל הנגב מצוי בארצנו בקרקעות חול בערבה ובצפון מערב הנגב. תפוצתו העולמית היא מצפון אפריקה עד אפגניסטן. צבעו בהיר, וגחונו לבן . אפרכסות אוזניו צהובות בהירות וכפות רגליו מכוסות לגמרי בשיער צפוף ועדין.
השועל אוכל הכל ובתפריטו נכללים מכרסמים, עופות , חרקים ופירות. טריטוריית השועל משתנה בגודלה ותלויה בכמות המזון ובמידת פיזורו בשטח, אך היא אינה תלויה במקורות מים כי שועלים יכולים להסתפק בנוזלים המצויים במזונם . השועלים חיים בדרך כלל בזוגות או במשפחות המונות עד שישה פרטים בוגרים. על פי רוב רק נקבה אחת מורבעת.
עונת הייחום של השועלה היא בדצמבר עד ינואר, והריונה נמשך 51-56 יום. לפני ההמלטה הנקבה מורטת פרווה מבטנה ומרפדת בו את מקום ההמלטה המצוי בתוך מחילה. מספר הגורים נע בין שניים לחמישה, ובגיל 6-12 שבועות הם מתחילים לצאת מן המחילה. שני ההורים מטפלים בהם ומביאים מזון בפיהם. בגיל חמישה חודשים הם הופכים לעצמאיים. שעות הפעילות של השועל הן בעיקר בלילה, ובמשך היום הוא נוהג להתחבא במחילה.
השועל מביא לא מעט תועלת לבני האדם, בעיקר בזכות היותו חיית טרף האוכלת מכרסמים וחרקים. עם זאת הוא עלול לגרום נזק באכילה של צינורות השקיה בניסיון למצוא מים, ובעיקר בשל היותו הנשא העיקרי של מחלת הכלבת בארצינו. בכל העולם צדים את השועל כדי להשתמש בפרוותו אך יש מקומות בהם צדים אותו כספורט בלבד.
אני אישית חושב שהשועל הוא יצור חמוד להפליא שתמיד מזכיר סיפורי אגדות, ואתם?