ציפמנק

    הפיל

    לא מזמן כל עם ישראל ישב מול האקרנים וחיכה בכיליון עיניים להולדת הפילון הישראלי הראשון. ואומנם אחרי מספר ימי המתנה , מדידות והכנות הפילה תמר ילדה בשעה טובה פילון קטן וחמוד צבר לכל דבר.
    הגדל
    אז מי הם הפילים? הפילים הם בעלי החיים הגדולים ביותר על פני היבשה . למעשה קיימים שני סוגים של פילים האחד פיל אפריקאי, והשני פיל אסיאתי. ההבדלים בין השניים די מהותיים ובולטים. ההבדל המשמעותי ביותר הוא כמובן הגודל. פיל אפריקאי בוגר יכול להגיע למשקל של 7 טונות לעומת פיל אסיאתי בוגר אשר מגיע בבגרותו ל4 טון בלבד. בנוסף אוזניהם של הפיל האפריקאי גדולות הרבה יותר וחטי השנהב בפילות אסיאתיות חסרים.

    סימן ההיכר של הפיל וללא ספק בעל המשמעות הגדולה ביותר שכן הוא מבדילו מכל שאר היונקים עלי אדמות הוא כמובן החדק. חדק הפיל הוא למעשה התארכות של האף ושפתו העליונה. החדק משמש את הפיל לצרכים רבים ראשית מדובר באפו ומכאן תפקידו העיקרי – נשימה והרחה. הפיל נושם כמו כל שאר בעלי החיים דרך נחיריו המצויים בקצה החדק ובכך למעשה החדק יכול  לסייע לפיל לצלול למשך זמן ממושך ועדיין לנשום אויר בדומה לצלילה עם שנורקל. החדק מורכב משרירים רבים המאפשרים חוזק וכוח ומאידך גמישות ועדינות שבלתי תיאמן. מבנה מורכב זה מאפשר לפיל להרים בעזרת חדקו בולי עץ בעלי משקל אדיר ומאידך לברור אוכל בצורה עדינה ביותר וכך לשמש כזרוע חמישית.

    לחדק עוד תפקידים רבים ומגוונים בין היתר שוט מצליף לסילוק טורפים, אמצעי לאיסוף מים לשתיה או להתיזם על מנת להצטנן וכמובן אמצעי תקשורת הפולט קולות וקריאות הנשמעות למרחקים עצומים.

    מוטיב נוסף מוכר ומאפיין לפיל הוא חיטי השנהב המרהיבים . חיטי השנהב הם למעשה שיניים חותכות מחוסרות אמייל המתארכות לכ2-3 מטר בפיל בוגר, ומשקלם מגיע לעשרות קילוגרמים. חיטים אלו נחשבים למוצר יקר ערך ולא לחינם הפילים היו נרדפים וניצודים במטרה לשכור בחיטי השנהב. כיום ציד זה אסור זאת למרות שעדיין בארצות אפריקה העניות קשה לעצור ציידים בלתי חוקיים שעושים כסף מצייד פילים. לחיטי הפיל תפקידים רבים ומגוונים החל מאמצעי הגנה וכלה בחפירה לחשיפת פקעות ושורשים אותם הפילים אוהבים מאוד.

    הפיל ידוע כיונק המאריך חיים יותר מכל שאר חיות הבר היונקות המוכרות. תוחלת חייו היא כ 80 שנה ורק זוחלים דוגמת צבים ותנינים, ועופות כמו תוכים ונשרים, מאריכים ימים יותר ממנו.

    הפיל מגיע לשיא גודלו רק בשנות העשרים של חייו, ובשנותיו הראשונות הוא צמוד לאימו שמגוננת עליו מפני טורפים ומפני זעמם של פילים אחרים. פיל קטן יוצא לעולם במשקל 90 ק"ג לאחר הריון שנמשך כ 22 חודשים ונגמל מינקותו רק קרוב לגיל שנה.  את עדרי הפילים מנהיגות הפילות הבוגרות ולעומתם הפילים הזכרים נודדים כיחידים או בצמדים ומתלווים לעדר רק לצורכי רביה בעונות מסויימות.

    הפילים נחשבים לבעלי חיים חברתיים מאוד ובמידה מסויימת מסוגלים להבין את משמעות המוות דבר אשר משותף רק להם ולאדם. תופעה זו באה לידי ביטוי בפרידה ארוכה מאוד. של ימים. אותה ניתן לראות בעדרי פילים כאשר אחד מהפרטים נפטר, ובעצירה מכוונת כאשר עוברים פילים ליד שילדי פיל אחר אפילו אם איננו שייך לעדר.

    האדם למד לנצל את סגולותיו היחודיות של הפיל לטובתו ובעיקר את סגולותיו של הפיל האסיאתי שנחשב ליותר נינוח. הפיל האסייתי משמש בעיקר בתעשיית העץ בדרום מזרח אסיה ותפקידו הובלת בולי עץ לנהר המוביל אותם כבר לנמל היעד. גם את הפיל האפריקאי היה ניתן לאלף ולראייה זה שימש צבאות כצבא אנטיוכיה ובני קרתגו.

    ללא ספק מדובר בחיה מרשימה בעלת עוצמה והדר אך מילים לא יספיקו אני ממליץ לנסוע להכיר ולהתרשם בספארי או בגן החיות התנ"כי.

    עבור לתוכן העמוד