סקרוטום

    החוחית

    ציפור שיר קטנה זו מקורה במשפחת הפרושיים והיא ניתנת לזיהוי בקלות בזכות שלל צבעיה הבולטים: אדום, שחור ולבן על הראש, שחור וזהוב על כנפיה, השת לבן והזנב שחור. גודלה נע בין 12 ל 14 ס"מ ומוטת כנפיה כ-25 ס"מ. עיקר מזונה הוא זרעים, אותם היא מלקטת מתוך תפרחות יבשות דוגמת תפרחת החוח, ומכאן שמה. החוחית חולקת סוג מזון זה עם מעט עופות, באופן יחסי, ועל כן אין לה כמעט תחרות, דבר המאפשר לה לשגשג. הזכר והנקבה די דומים במראה, חוץ מכמה הבדלים קטנים שעין בלתי מנוסה לא תבחין בהם, למשל גודל המקור, הניצוי האדום על הפנים וגוון שונה בחיבור בין הכנפיים לגוף.

    החוחית נפוצה בכל אירופה ואסיה, היא מתרבה ביערות, בפרדסים ובכל מקום שבו הצמחייה מכילה זרעים. החיזור יעשה באמצעות ישיבה על חוחים וענפים ושירה ערבה. נוסף על כך, הזכר יפרוש וישמוט את כנפיו וינדנד את גופו מצד לצד. בעונת הקינון בונה הנקבה קן במשך 7-10 ימים והזכר מלווה אותה כל העת. הקן נבנה על עץ, לרוב בקצה ענף. הקן קעור, נקי ומסודר, ובנוי בתערובת של טחב, עשבים, דשא, קורי עכביש, שיער ונוצות. הנקבה מטילה בין 4-6 ביצים ודוגרת לבדה במשך 11-14 יום, וכל העת הזכר מאכיל אותה. כבר בתום 18 יום לומדים הגוזלים לעוף ופורחים מהקן. תוחלת החייםהמקסימלית שלהם היא כשמונה שנים.

    שלא בעונת הרבייה חיות החוחיות בלהקות של עשרות פרטים, בהתאם לזמינות המזון. באמצע הקיץ רוב הפרטים בלהקות אלו הם צעירים שעדיין חסר האודם בפרצופם. בהמשך מצטרפים גם המבוגרים ולעת חורף מצטרפים ללהקות אלו מינים חורפיים, ולעיתים יחברו החוחיות לפרושיים אחרים. להקות אלו לנות יחד בחורשות ובמטעים ברחבי הארץ.

    לצערנו בשל יופיה וכושר שירתה צדים חובבי וסוחרי ציפורים את החוחית באופן לא חוקי, ועל כן ציפור זו מוגדרת מוגנת, ולכידתה וכליאתה בכלוב אסורות על פי חוק. אומנם כיום מין זה אינו בסכנת הכחדה אך קיימת ירידה בתפוצתו בעיקר בשל ניצול הסביבה הקוצית למטרות חקלאות.

    החוחית היתה נפוצה בין תושבי הארץ הערבים כציפור כלוב, ולשם כך היתה לפלאחים שיטת לכידה מיוחדת באמצעות קולות המצוקה של החוחית. הם היו קושרים חוחית מתחת למלכודת רשת ובמצוקתה היא היתה משמיעה קולות מצוקה וחברותיה היו מתקבצות סביבה, ואז הציידים היו מפילים עליהן רשת ולוכדים ציפורים רבות . אגב, בנצרות הציפור מסמלת את יסורי ישו ולעיתים נראית בידיו בילדותו.

    עד כאן על הציפור מדהימה זו. אני מאחל לכולכם שתזכו לשמוע את שירתה הערבה.

    עבור לתוכן העמוד