סקרוטום

    עיט צפרדעים

    שמעו על ציפור יפה, מדהימה אפילו, שנתקלתי בה בפעם הראשונה באגמון החולה בשנה שעברה בעת סיור יחד עם צפר של רשות שמורות הטבע.

    כבר אז התפעלתי מיופיה ועכשיו נזכרתי בה שוב לאחר שבאחד העיתונים הופיעה ידיעה מצערת, על עיט צפרדעים שנמצא פצוע באזור עכו והועבר לשיקום בבית החולים לחיות בר באבו כביר.

    עיט הצפרדעים, או בשמו המדעי Aquila clanga ובאנגלית Great Spotted Eagle , הוא אחד ממיני העיט הנדירים ביותר החולפים באזורנו. הוא נכלל ברשימה העולמית של מינים הנמצאים בסכנת הכחדה, וכיום קיימים רק אלף זוגות דוגרים בעולם כולו. עיט הצפרדעים חי באזורים לחים ובעבר אף קינן באזורנו, סמוך לעמק החולה. הזוג האחרון דגר בשנת 1958 בחורשת טל ומאז לא נצפו בארץ זוגות מקננים. הסיבה לכך היא ההרעלות באמצעות תליום בשנות ה-50 של המאה הקודמת.

    ישראל עדיין נחשבת לאחד האזורים העיקרים לשהיית מין זה בעונת החורף וכ-200 עיטי צפרדעים חורפים בישראל מדי שנה. לצערנו, עיט זה חשוף להרעלות חוזרות ונשנות מכיוון שאת מזונו הוא מוצא בעיקר בשטחים חקלאיים ובשטחי אספסת. שנה קשה מבחינה זו היתה 1976, אז הורעלו 44 עיטים בעמק החולה לאחר ששדות האספסת רוססו באזודרין נגד נברנים.

    גודלו של עיט הצפרדעים בינוני, כנפיו רחבות ובכל רגל יש לו שבע אצבעות בולטות. אורכו הממוצע 64 ס"מ ומוטת כנפיו 1.81 מטר. לפרט צעיר יש צבע חום-שחור כהה עם נקודות לבנות. לבוגרים יש שילוב של ניצוי צעיר ובוגר. צבעו זהוב חולי בהיר, ראשו קטן יחסית למשפחת העיטים.

    העיט דוגר לרוב באזורי מערב סיביר ומטיל 1-3 ביצים בקינים הניצבים על עצים גבוהים. מזונו העיקרי הוא יונקים קטנים, ציפורי מים, צפרדעים ונחשים. אגב, אחת הסיבות העיקריות למצבו הלא סימפטי של עוף זה והיותו על סף הכחדה ממש הוא המעבר של העולם המודרני לחקלאות אינטנסיבית מצד אחד והשמדת היערות באזור תאילנד וצפון אסיה מצד שני.

    למזלנו, מין זה עדיין בוחר לחרוף בארצנו, ואני ממליץ לכולם בחום לנסוע צפונה ומזרחה ולצפות בעוף זה באזור החולה. כשתביטו בו תבינו שאי אפשר לא להתפעל מיופיו ומראהו המלכותי.

    עבור לתוכן העמוד