סקרוטום

    הינשוף

    בארצנו מיגוון דורסים ליליים אחד המפורסמים שבהם הוא הינשוף. השם ינשוף נגזר מהמילה "נשף" שפירושה לילה וכן בגלל קולות הנשיפה שהוא משמיע.
    הגדל

    ינשוף העצים הוא דורס לילה בינוני החורף בארצנו. דורס לא בגלל הרגלי הנהיגה שלו אלא מיכוון שכך הוא משיג את מזונו, רגליו מצוידות בטפרים אדירים וחדים, עיניים ענקיות ממוקמות בקדמת הראש כך שהוא ניכן בראיית לילה סטראוסקופית מהמעולות שבעולם החי. שמיעתו חדה ביותר וסביב אוזניו מבנה נוצות מיוחד החש את זעזועי האוויר ומעבירם לחלל האוזן. ראשו יכול להסתובב בזוית העולה על 180 מעלות. כאשר שתי האוזניים קובעות במדויק את מקום הטרף נכנסות העניים לפעולה,  לאחר איתור הטרף הינשוף מזנק לעברו בתעופה חרישית ונוחת עליו בדייקנות קטלנית, לאחר שהטרף הוצמד לקרקע בעזרת הרגליים החזקות מקורו המעוקל והחד מסיים בזריזות את מלאכת הציד.

    צבעו של הינשוף חום בהיר עם פספוס אפרפר, שתי עניו הענקיות כתומות וכל אחת מוקפת טבעת נוצות שחורה. על ראשו שתי ציציות מנוצות שחורות עם קצה לבן מה שמזכיר שתי אוזניים מחודדות המזדקפות כאשר הוא נרגש. הינשוף פעיל רק בלילה,בשעות היום כאשר הוא ללא נוע ועיניו עצומות הוא מוסווה להפליא בסבך.

    הינשוף צד בלילות והתפריט כולל מכל טוב החורש, מיגוון מכרסמים כמו עכברים ונברנים אך גם זוחלים קטנים וחרקים מתקבלים בברכה. כמו שניתן להבין משמו, ינשוף העצים מעדיף להתגורר באזורי צמחיה צפופים ומיוערים. הוא אינו בונה קן אלא מחפש גזעים חלולים. לרוב הוא מקנן במושבות הכוללות מספר פרטים, לעיתים עד 50 זוגות. החיזור כולל מעוף כלולות ובו מחיאות כנף בהן מרשים הזכר את הנקבה במעוף עקלתוני בין העצים. חלק מרכזי בטכס החיזור הם הקולות המפורסמים הו הו הו הו, הנישאים למרחק רב ומצמררים את עורנו כאשר אנו חולפים לתומנו ביער בשעות הערב (יותר נכון כאשר אנו רואים בסרט מתח נערה ענוגה מטיילת לבדה ביער).הנקבה עונה לזכר בהו הוווו רך ועדין יותר כיאה לגברת. בחללו של עץ ישן מוטלות 2-9 ביצים, לא כולן יבקעו. בני הזוג מתחלקים בנטל, הנקבה דוגרת ועל הזכר לעמול ולכלכלה במשך תקופת הדגירה, לאחר בקיעת הגוזלים עליו להתאמץ אף יותר ולספק גם להם מזון. הגוזלים בוקעים עיוורים עיניהם נפקחות לאחר 5 ימים ובגיל שבוע הם מתחילים להצמיח נוצות. בגיל שלושה שבועות הם עוזבים את הקן ומתאמנים במעוף מסורבל ובקפיצות מענף לענף בסביבת הקן. בתקופה זו הם פגיעים ביותר וחלקם נטרפים ע"י טורפים שונים ומזדמנים כמו עורבים. בגיל חודש הגוזלים כבר בעלי יכולת תעופה אך ממשיכים להתפנק ומזונם מוגש להם ע"י  הוריהם עד גיל חודשיים בו הם עוזבים סופית את הקן.

    בתקופת יוון העתיקה הינשוף זוהה עם אלת החכמה אתנה ועד היום הוא משמש כסמל למדע וחכמה.

    אז אם בשעת הטיול הלילי עם הכלב בחורשה ליד הבית נשמע אותו קול מצמרר זה רק ינשוף חכם שמודיע לכם כי זו לא שעה להסתובב לבד בחורש וכדאי לחזור הביתה לכוס תה חם.

    עבור לתוכן העמוד