חתולים

    פציעות עיניים

    הגדל
    בעולם החי מבנה העין משתנה בהתאם לצורכי החיה, לדוגמא, עיני הנץ המפורסמות בנויות כך שיאפשרו לו לראות היטב לרחוק וכך לאתר טרף ממרחק רב.
    העין באופן כללי ומפושט בנויה משתי לשכות, קדמית ואחורית. גבולה החיצוני של העין היא למעשה הקרנית. הקרנית שקופה ומאפשרת לאור לחדור דרכה לתוך העין, מאחוריה מצויה הלשכה הקדמית אשר מסתיימת בקו האיריס והעדשה. האיריס מתכוץ ומתרחב בהתאם לעוצמת האור הנקלט ומשמש כמו צמצם במצלמה, מיד מאחוריו מצויה העדשה אשר משנה את צורתה וכך אנו מסוגלים למקד את ראייתנו לרחוק ולקרוב. מיד מאחוריהם מצויה הלשכה האחורית שהרבה יותר גדולה מהקדמית ובחלקה האחורי מצויה שכבה דקה של תאים הקרויה רשתית וזו קולטת את האור המתורגם לתמונה.
    הרשתית עצמה מורכבת מתאים הקרויים Rods ו Cones והיחס ביניהם הוא אשר קובע את ספקטרום הצבעים אותו אנו קולטים. בנוסף אזור זה של הרשתית מחולק לאזור הקרוי טפטום לוסידום וטפטום נון-לוסידום והיחס בין שני אלו הוא אשר יקבע את יכולת הראייה בלילה ויכולת קליטת האור. 
    מאחר ומבנה העין כל כך מורכב ועדין , היא עלולה להפגע באופנים שונים ומגוונים , לא בהכרח רק מטראומות , ובמקרים לא מעטים פגיעה זו עלולה להביא לאובדן העין או הראייה. 
    אחת הפגיעות הנפוצות היא פגיעה בקרנית . הסיבה היא כמובן מאחר והקרנית נמצאת בקדמת העין ולכן הראשונה להפגע. פגיעה מסוג זה נפוצה יותר אצל חתולים משום שבזמן קטטה הם מכים אחד בשני עם ציפורניהם ואלו עלולות להסב נזק לעין. חתולים גם סובלים ממחלה ויראלית הקרויה הרפס, ובעיקר בגורי חתולים מחלה זו פוגעת בקרנית ויוצרת כיבים אשר ללא טיפול מובילים לאובדן העין.
    הקרנית, כמו העור, בנויה מחמש שכבות, ועומק הכיב נאמד לפי מספר השכבות אשר נפגעו. כל עוד השכבות החיצוניות בלבד נפגעו המצב יחסית קל וברוב המקרים טיפול מקומי בטיפות יעזור ויוביל להחלמה, מאידך פגיעה שטחית יכולה בקלות להפך לעמוקה ועל כן יש להתייחס אליה במלוא הרצינות. במידה והכיב עמוק יותר על הטיפול להיות אגרסיבי יותר ולכלול לעיתים אף טיפול כירורגי. 
    הקרנית במטרה להיות שקופה, במהלך התפתחותה מאבדת את כלי הדם שבתוכה, ועל כן ניזונה שכבת התאים מהנוזל התוך עייני. בזמן פציעה תזונה זו אינה מספקת ועל כן יש לספק לקרנית בדרכים אחרות את הדרוש לה לטובת החלמה. דרך אחת היא על ידי ייצור אוטוסרום אותו מייצרים מדם בעל החיים הפגוע ומטפטפים אותו לעין באופן סדיר, והדרך השניה היא אופציה כירורגית בה יוצרים טלאי מהרירית המקיפה את העין, לחמית, ואותו מחברים בעזרת תפרים לאזור הפגוע. פרוצדורה זו מספקת דם וחומרים תזונתיים לאזור ומאפשרת לו להחלים מהר בנוסף להגנה על המקום שגם כך רגיש.
    את עומק הפציעה ניתן להעריך בעזרת מכשיר הקרוי אופטלמוסקופ או בעזרת מיקרוסקופ מיוחד. בנוסף נעשה שימוש בחומר הקרוי פלורוסין , איתו צובעים את הקרנית והמקומות בהם הצבע נשאר אלו המקומות הפגועים.
    בתור בעלים של חיות מחמד, עליכם להתייחס לבעיות עיניים בחומרה רבה מאוד. לכל אחד ואחד יש בסה"כ שתי עיניים, ומכיון שחלק מהפציעות יכולות להחמיר מהר מאוד , רצוי להגיע לוטרינר כמה שיותר מהר לטובת אבחון וטיפול ראשוני. אם אינכם יכולים להגיע באופן מיידי ניתן להשתמש בסינטומיצין משחת עיניים , משחה זו אינה יכולה להסב נזק ושומרת על העין מזיהומים מישניים.
    לצערי, יש לא מעט מקרים בהם למרות המאמץ הרב והרצון הטוב הטיפול שניתן במקרי טראומה אינו עוזר והכלב או החתול מאבדים את העין. רבים מאיתנו נוטים לראות זאת מנקודת מבט אנושית ולכן המשמעות היא מרחיקת לכת. אולם עלינו לזכור שכלבים וחתולים יכולים לפצות בצורה מדהימה על אובדן ראייה על ידי מישוש, שמיעה והרחה, ורבים מהם מסתדרים מצוין, בעיקר כאשר מדובר בחיות החיות בבית בלבד.
    עבור לתוכן העמוד