חתולים

    סתימות בדרכי השתן

    • התופעה של בעיות בדרכי השתן בחתולים ידועה ומוכרת , והיוותה בסיס למחקרים רבים. שמה הנפוץ של תופעה זו בעולם הוטרינרי הוא FUS או Feline Urinary Syndrom . תופעה זו נפוצה גם בזכרים וגם בנקבות. בזכרים הדבר בא לידי ביטוי בחוסר נוחות וניסיון להטיל שתן ללא הצלחה לעיתים תכופות, או בהצלחה "מפוקפקת", אשר מתבטאת בטפטוף מועט של שתן, בדרך כלל דמי. אצל חתולות התופעה באה לידי ביטוי בהטלת שתן דמי במקומות אקזוטיים כמו סל הכביסה.

      מקור הבעיה איננו מוחלט, ועדיין לא ברור לחלוטין . ידוע ללא ספק שלמזון יש חלק עיקרי במניעת התופעה וזאת ע"י הורדת חומציות השתן ומניעת מקדמים ליצירת קריסטלים בדרכי השתן. כמו כן יש נטייה להאמין שלחץ הנובע מהתמודדות החתול באכילה עם חתולים נוספים, או לדוגמא אכילה במקום רועש כמו ליד מכונת הכביסה עלול להעלות את הבסיסיות של השתן ובכך להחמיר את התופעה. אנו נוטים להאמין שבעונות הקרות של השנה הדבר נפוץ הרבה יותר בגלל שחתולים נוטים לשתות הרבה פחות, ולכן השתן הרבה יותר מרוכז ונשאר בשלפוחית זמן רב יותר ובכך מעודד יצירת קריסטלים. עד היום הייתה נטייה להאמין שהגורם העיקרי הוא זיהומי אבל רוב התרביות שנלקחו מחתולים "סתומים" התקבלו שליליות וללא חיידקים.

      התופעה הרבה יותר בעייתית בחתולים זכרים בגלל המבנה האנטומי של מערכת השתן ובגין אורך צינורית השתן. אצל חתולים זכרים הקריסטלים שורטים את דפנות צינורית השתן וכמו כן נתקעים בחלק הצר שלה ולכן גורמים לחסימה ולגירוי חזק מאוד. מצב זה מוביל לחזרה של רעלנים למחזור הדם ולעליה משמעותית ברמות אשלגן בדם שבסופו של דבר עלולים להוביל למוות. על כן מצב זה מוגדר כמצב חרום הדורש טיפול מיידי. במסגרת הטיפול פותחים את החסימה, שוטפים את השלפוחית מהקריסטלים המצויים בה ודואגים לממשק הנוזלים של החתול במטרה לשטוף את כל הרעלנים שהצטברו במחזור הדם ולשטוף את מע‘ השתן ככל שניתן. יש מקרים בהם פתיחה ושטיפה אינם מספיקים, ונדרש ניתוח שמבטל את החלק הצר של צינורית השתן.

      כמובן שהדרך הטובה ביותר לטפל בבעיה היא ע"י מניעת היווצרותה, וכאן בא תפקידם של הבעלים. ישנם מצבים בהם חרף כל הניסיונות, עדיין החתולים יסבלו מהבעיה אבל אם תנקטו בצעדים הבאים אני בטוח שהסבירות תרד משמעותית:

      1.נסו לגרום לחתול לשתות ככל שיותר: חלק מהחתולים אוהבים מים זורמים ולכן פתיחה של ברז לטפטוף דק תעודד אותם לשתות יותר מהרגיל. אם אתם מבשלים עוף ונותר ציר הקפיאו אותו לקוביות ומידי פעם שימו קובייה בקערת המים, הריח והטעם יעודדו את החתול לשתות יותר.     

      2. את האוכל של החתול שימו במקום שקט ורגוע. מחקרים של חברת רויאל קנין הוכיחו שאוכל זמין כל היום ואכילה של כמויות קטנות לעיתים דחופות מורידה את חומציות השתן. לאלו שחתוליהם גרגרנים ואוכלים בבת אחת הכל נסו לחלק את המנה היומית לכמויות קטנות לעיתים תכופות. יש לציין שלאוכל מפחיות או יבש אין כל השלכה על הסבירות להתפתחות הבעיה.         

      3.נסו למנוע מהחתול סטרס מיותר, חתולים לא תמיד מראים את הסבל שלהם מלחץ סביבתי כמו שאנו בני האדם נוהגים לחשוב אלא פשוט מתחילים להתנהג באופן שונה, לדוגמא חתול לא מסמן מתחיל לעשות זאת, עקה מתמשכת עשויה גם להוביל לחסינות בדרכי השתן וזה סתם מיותר.

    עבור לתוכן העמוד