מדי-וט

    טיפול נגד תולעים

    חלק מהטיפול השוטף בחיות המחמד כולל טיפול נגד תולעים. רבות הן הפעמים בהן הלקוח אינו מעונין בטיפול זה בהנחה שבעל החיים איננו נגוע. בכך למעשה אנו חושפים את בעל החיים לנגיעות בתולעים ומעמידים את עצמנו בסכנה בריאותית. רוב התולעים אשר מדבקות לבעלי חיים עשויות להדביק בני אדם ואף עלולות לגרום לנזקים בלתי הפיכים.


    תולעי המעיים בבעלי חיים מתחלקות לשתי קבוצות עיקריות; עגולות ושטוחות: 

    התולעים העגולות משתייכות לקבוצת ה Ascarids ובאופן ספציפי מדובר ב -
    Toxocara felis, Toxocara canis ו- Toxocara leonina 
    בארה"ב קרוב ל 90% מהגורים הנולדים נגועים בתולעים אלו ומתחילים להשיר ביצים בצואה כבר בגיל 3-4 שבועות. ביצים אלו מהוות מאגר להדבקה ומזהמות את הסביבה תקופה ארוכה מאוד. מחזור החיים של התולעים העגולות מתואם לגוף הכלב או החתול ובבעלי חיים אלו עלולות לגרום לאיבוד משקל, שלשולים כרוניים, דימומים מפי הטבעת ובעיות התפתחות. בבני אדם, התולעים נודדות בין איברי הגוף, כחלק ממחזור חייהם הנורמלי, אך אין ביכולתן לחזור למעי ובכך גורמות למחלה הקרויה נדידה תוך גופית (Visceral Larval Migrance VLM); תוך כדי נדידתן הן עשויות לפגוע ברשתית העין ולגרום לעיוורון. תולעת הקרס אשר פוגעת בבעלי חיים וגורמת בעיקר לדלקת ריאות ומעיים, אף היא עלולה להיות מדבקת לבני אדם ולגרום לנדידה תת עורית (Cutaneous Larval Migrance CLM) דלקת מעיים וקוליטיס כרוני.

    קבוצת התולעים השטוחות הרבה יותר נפוצה, ולהבדיל מהתולעים העגולות בד"כ ניתן להבחין בהן בעין בלתי מזוינת. מקור ההדבקה בבעלי חיים הוא בד"כ הפרעוש, זה נושא בגופו את ביצי התולעים Dipylidium canis. עדות להדבקה ניתן לראות ע"י הופעת חלקי תולעים בצואה בצורת גרגירי שומשום קטנים, בעיקר בחתולים, ואלו עלולות להדביק בני אדם. הזיהום בתולעים אלו הוא קל יחסית ועלול לגרום לכאבי בטן, הקאות או גירוד טורדני בפי הטבעת. תולעת נוספת בקבוצת התולעים השטוחות היא האכינוקוקוס. בבני אדם תולעת זו עלולה לגרום לציסטות באיברים שונים כדוגמת הריאות והכבד. הטיפול היחיד כנגד ציסטות אלו הוא כריתת האיבר הנגוע יחד עם הציסטות. תולעים אלו נפוצות בעיקר במשקים בהם מגדלים מעלי גירא קטנים כדוגמת עזים וכבשים.

    דרכי ההדבקה
    בד"כ בני אדם נדבקים ע"י מגע עם קרקע מזוהמת, או מגע ישיר עם פרוות כלב נגוע לא נטילת ידיים לאחר מכן. דרך הדבקה זו זהה כמעט לגבי כל סוגי התולעים ובעיקר מדובר בילדים.

    אז מה עושים? 
    על מנת להוריד באופן משמעותי את אחוזי הנגיעות בבעלי חיים או את הסיכוי להדבקות, יש לטפל נגד תולעים באופן סדיר. הטיפול קוטל באופן מוחלט את כל התולעים המצויות בגוף בעל החיים ובכך למעשה שומר על סביבה נקיה ומבטל את סכנת ההדבקות. על הטיפול יש לחזור באופן סדיר אחת ל 6 חודשים למעט בגורים בהם יש לחזור על הטיפול פעמיים בהפרש של חודש בין אחד לשני. בכלבות בהריון יש לטפל עוד לפני ההרבעה הראשונה ובמועד ההמלטה, במקביל יש לטפל בגורים מגיל 4-6 שבועות והלאה. גורים שזה עתה נרכשו רצוי שיקבלו טיפול ראשון כבר ביום הרכישה. יש לחזור על הטיפול לאחר שבועיים ולאחר חודש. לאחר מכן יש להמשיך בטיפולים סדירים על פי המלצת הוטרינר.

    החומרים המומלצים
    כיום ניתן למצוא מס‘ סוגים של כדורים וסירופים לטיפול נגד תולעים. מרביתם רחבי טווח ויעילים מאוד. ססטל + ודרונטל + שניהם כדורים טובים מאוד אשר מטפלים במגוון רחב מאוד של תולעים ועונים על כל דרישות הטיפול. כדורים אלו ניתן להשיג אצל הוטרינר במינון של כדור ל10 ק"ג משקל בעל חיים.
    עבור לתוכן העמוד