היפוך קיבה
אחד המצבים המסוכנים ביותר, שעלול להוביל למוות מהיר הוא היפוך קיבה. בתמונה ניתן לראות צילום רנטגן של היפוך קיבה.
על מנת להבין במה מדובר וכיצד, ראשית עלינו להבין היכן ממוקמת הקיבה בחלל הבטן. הקיבה נמצאת בחלל הבטן לרוחבו, מיד אחרי הכבד שנמצא סמוך לסרעפת. הקיבה מחוברת לתקרת חלל הבטן על ידי גידים אשר מקורם בפריטונאום. הפריטונאום הוא שכבת תאים אשר מצפה את כל האיברים הפנימיים בחלל הבטן ואת קיר חלל הבטן. בין הקיבה לפה מחברת כמובן הוושט וזו למעשה מהווה ציר מרכזי. מהקיבה יוצא המעי הדק ותחילתו בצד הימני של הגוף. היפוך קיבה הוא למעשה מצב בו הקיבה מסתובבת סביב ציר מרכזי, הוושט, ובכך למעשה נוצרת חסימה כמעט מוחלטת של הוושט וחסימה של כלי הדם המספקים דם לקיבה ולעיתים אף לטחול.ככל שהזמן עובר, הקיבה הולכת ומתמלאת בגז שאיננו יכול להתפנות ולכן היא מתנפחת כמו בלון. בנוסף, קיר הקיבה אינו מקבל אספקת דם מלאה ועלול, תלוי בחומרת המצב, לעבור תהליך נמקי. בנוסף לתהליך זה יש לזכור כי הטחול, איבר נוסף בסמוך לקיבה, עלול להסתובב יחד עם הקיבה וגם הוא עלול לסבול מחוסר אספקה תקינה של דם וכתוצאה מכך גם לסבול מתהליך נמקי. מצב זה מוגדר כמצב חירום ודורש תשומת לב מיידית וטיפול מהיר ככל שניתן, זאת מאחר והתהליך הפתולוגי מתקדם בקצב מהיר מאוד וסופו בהזרמת רעלנים שונים למחזור הדם וכמובן בקשיי נשימה בעקבות הלחץ המסיבי לכיוון הסרעפת בגלל התנפחות הקיבה. אבחון מלא של התופעה ניתן לביצוע רק אצל הווטרינר, אך ללא ספק ישנם מספר סימנים קליניים אותם רצוי להכיר על מנת שיהיה ביכולתכם לפנות עם הכלב במהירות המרבית לוטרינר.
בתחילה, כלבים אשר סובלים מתופעה זו ידגימו חוסר נוחות וינסו להקיא. בנוסף חלקם יתחילו לרייר ולרוב יפלטו אנחות של חוסר נוחות, בעיקר במידה ונוגעים בבטנם או במידה והם רובצים. ככל שהזמן עובר בטנם של הכלבים תתחיל להתנפח ומצוקתם תהפך ליותר ויותר בולטת. הם ינשמו נשימה מהירה, יסבלו מחוסר נוחות ואי שקט שיתלווה באפאתיה ודיכאון. הכלבים אשר לרוב סובלים מבעיה זו הינם בעיקר כלבים מגזעים גדולים וענקים, כאשר הבולטים בהם הינם כלבי הדני הענק, סן ברנרד, ניו-פאונדלנד ודוברמן. גם כלבים מגזע גדול כדוגמת הרוטווילר והווימרנר חשופים לבעיה, אך הסבירות להתפתחות של היפוך קיבה נמוכה יותר.
הסיבה שדווקא כלבים אלו סובלים מהבעיה היא שאת כולם מייחד חזה עמוק ולכן הקיבה למעשה ישובה במקומה תלויה על אותם גידים שצוינו קודם, ובמצבים בהם הקיבה מלאה באוכל, תנועת המטוטלת עלולה לצבור תנופה ולגרום לסיבוב מלא של הקיבה סביב ציר הוושט.
ובכן, מה לעשות על מנת למנוע מצבים אלו:
הדרך הטובה ביותר היא להזין את הכלב במנות אוכל קטנות לעיתים קרובות ולא בארוחה אחת או שתיים ביום ובכמויות גדולות.
כמות קטנה של מזון בקיבה איננה מהווה משקל גדול מספיק כדי להגדיל את מומנט הסיבוב וכך התופעה יכולה להמנע.
בנוסף, עלינו תמיד לזכור שאחרי האוכל רצוי לא לבצע פעילות גופנית מאומצת ובטח שלא לשחק עם הכלבים על מנת למנוע סיבוב מיותר של הקיבה במהלך המשחק.
במידה ונתקלתם בסימנים הקלינים שתוארו כאן, אל תהססו ופנו מייד לוטרינר! קצב התפתחות המחלה מהיר מאוד ודורש טיפול מיידי !