כאבי אגן וקשיי הליכה
עם הזמן חוסר היציבות מוביל לשינויים ניווניים של המפרק אשר באים לידי ביטוי בהשקעה של סידן על מעטפות המפרק ויצירת אוסטאופיטים ( שבבי עצם קטנים ). אלו מגבירים את החיכוך בין חלקי המפרק ובהכרח גורמים לכאב.
היפ דיספלזיה יכולה להופיע עם סימנים קליניים ולעיתים ללא סימנים כלל. כלבים אשר סובלים מהבעיה לרוב ידגימו צליעה ברגל אחורית אחת או בשתיהן, במצבים קיצוניים הכאבים עלולים להוביל לחוסר תנועה וחוסר יכולת לקום. כלבים רבים עשויים להדגים כאב כבר בתקופת הגדילה או סמוך לסיומה עוד לפני שחלו שינויים ניווניים במפרק. כאבים אלו עשויים להעלם כמעט לחלוטין למשך מס‘ שנים עד אשר מתפתחים שינויים ניווניים ואז להופיע מחדש בצורה הרבה יותר קשה בגיל מאוחר יותר.
כלבים אשר סובלים מהיפ דיספלזיה כפי הנראה נולדים עם אגן תקין ובמשך תקופת הגדילה שלהם מפתחים את הבעיה. תופעה זו הובילה לחשיבה שיש גורמים נוספים אשר קשורים להתפתחות הבעיה פרט לפקטורים גנטיים. כמו כן לא תמיד יש התאמה בין הנטייה התורשתית לתוצאה בשטח. ולכן היום יש נטייה להאמין שגידול נכון ותזונה נכונה בזמן הגורות יכולים להשפיע לחיוב על התפתחות האגן עד כדי מניעה של הווצרות הבעיה.
כיום מניחים שגדילה מהירה וצבירת משקל משפיעים לרעה ומעודדים התפתחות בעיות אגן. לכן אנא שימו לב לכמויות המזון אשר אתם נותנים לגורים שלכם ויחס שומן למסת שריר.
במידה וסימנים קליניים להיפ דיספלזיה מופיעים אצל כלבים צעירים כדוגמת צליעה, קשיים בקימה וירידה בפעילות, רצוי לנסות ולאבחן את הבעיה בהקדם האפשרי ע"י צילום ולקבוע תוכנית טיפול רפואית או כירורגית בהתאם לחומרת הבעיה. סטטיסטיקות שנעשו על מאות מקרים מאובחנים הוכיחו ש כ 70% מהכלבים אשר סובלים מבעיות אגן יכולים לחיות חיים מאושרים כמעט ללא סבל כל חייהם. לאומתם כל השאר עלולים לסבול ברמות שונות ובד"כ יצטרכו עזרה נוספת בין אם על ידי משככי כאבים או אפילו פתרונות כירורגיים.
באופן כללי איבחון מוקדם וטיפול מתאים בתחילת הדרך עם גלוקוזמין לדוגמא עשוי ללא ספק לעזור במניעה של תהליכים דלקתיים וניווניים במפרק ובכך למעשה להפחית את חומרת הבעיה בגיל מאוחר יותר. במקרים קיצוניים ניתן לשקול ניתוח שמטרתו לעצב את זוויות המפרק מחדש ובכך להוריד את רמת החופש במפרק משמעותית. הניתוח קרוי Triple pelvic osteotomy וניתן לביצוע במידה ובעל החיים נמצא מתאים לניתוח מסוג זה.
בכלבים מבוגרים הגישה הטיפולית כוללת בחינת משקל בעל החיים ובדיקה האם ירידה במשקל עשויה להועיל או אפילו לפתור את הבעיה. כמו כן יש לנסות לטפל בעזרת משככי כאבים מסוגים שונים על מנת לראות האם ניתן להקל על בעל החיים ולייצבו בנוסף ניתן להוסיף כדורי גלוקוזמין וכונדרויטין לחידוש סחוסים ונוזל תוך מפרקי. דברים פשוטים כמו מרבץ נוח וחם ופעילות גופנית מבוקרת יכולים לעזור משמעותית ולמנוע צורך בהליכים כירורגיים. במקרים חמורים ביותר בהם רמת הנוחות של הכלב איננה משתפרת או מגיעה לרמה בלתי מספקת אשר איננה מקנה לו איכות חיים, יש לשקול אופציות כירורגיות כאשר הטובה שבהן היא החלפה של ראש עצם הירך. פרוצדורה זו אומנם יקרה אך למעשה אולטימטיבית ונותנת את התוצאות הטובות ביותר.
במקרים בהם ניתוח מסוג זה הוא מעבר ליכולות הכלכליות של בעליו ניתן לשקול הסרה מלאה של ראש עצם הירך. בניתוח זה למעשה מסירים את ראש עצם הירך אשר בא במגע עם האצטבולום באגן ובכך למעשה מונעים חיכוך של עצם בעצם וכך מונעים את הכאב.
עבודה משותפת עם הווטרינר במטרה למצוא את הפתרון הטוב ביותר לכלבכם תביא בסופו של דבר לעלייה באיכות החיים של כלבכם והנאה משותפת שלכם ושלו מהחיים.