מכת חום
מהי מכת חום?
מכת חום מוגדרת כטמפרטורה קיצונית או עודף חום (היפרתרמיה), בו הגוף אינו מסוגל לווסת ולסלק את עודף החום, וכתוצאה מכך נגרם נזק לרקמות ולמנגנונים שונים.
כלבים רגישים יותר מחתולים למכת חום, כאשר השכיחות זהה בין זכרים ונקבות. כל הכלבים רגישים למכת חום אם כי בעיקר רגישים כלבים בעלי עודף משקל, היות ושומן מהווה גורם מבודד, ובכך מונע פינוי חום יעיל מהגוף, כלבים מגזעים בראכיצפאליים בעלי אף פחוס (כדוגמת פיקינז, פאג, בולדוג וכו'), כלבים החיים בחוץ וחשופים לשמש, כלבי עבודה, וכלבים שעשו פעילות גופנית בעלת מאמץ פיזי מתמשך (כמו ריצה ומשחק בחוף הים או הליכה ממושכת) במזג אוויר חם ולח. מבין אלו, הבולדוג האנגלי נמצא בסיכון גבוה יחסית הן בשל מבנה אפו הפחוס והמבנה האנטומי של מערכת הנשימה העליונה והן בשל נטייתו להשמנה.
מהם מנגנוני ויסות החום בכלב?
מנגנון ויסות החום או התרמורגולציה של הכלב, הנמצא בהיפותלמוס, אחראי על כך שטמפרטורת ליבת הגוף נשמרת בטווח צר וקבוע הנע בין 38.5°C - 39.5°C. שמירת טווח זה מתאפשרת על ידי מספר מנגנונים מווסתים בגוף.
כלבים מקררים את עצמם במספר מנגנונים, שעיקרם הם אידוי, הלחתה - נשימה מהירה בפה פתוח, והסעה - התרחבות כלי דם בפריפריה – בעור או באוזניים, על חשבון זרימת דם לרקמות ואיברים חיוניים אחרים.
כאשר טמפרטורת הסביבה גבוהה, כמו בקיץ או כמו במהלך פעילות גופנית, היא מתקרבת לטמפרטורת הגוף. במצב זה, פינוי החום באמצעות אידוי, ובעיקר באמצעות הלחתה, הם המנגנונים העיקריים והחשובים בהם עושה הגוף שימוש על מנת לשמור על טמפרטורת גוף קבועה ותקינה.
האידוי מתבצע הן באמצעות מחילות האף, להן שטח פנים גדול יחסית ורירית לחה, והן באמצעות ריור, שאף הוא עוזר ביכולת פינוי החום. חשוב לזכור, כי בניגוד למנגנון ההלחתה, שהוא המנגנון העיקרי בפינוי חום במצבי חום קיצוניים, הרי שיעילות תהליך האידוי יורדת ככל שטמפרטורת הסביבה והלחות היחסית גבוהות יותר, עד כדי כך, שכאשר הלחות היחסית גבוהה מאוד, תהליך האידוי כמעט ואינו מתקיים.
מהם סימני מכת חום?
עודף חום (היפרתרמיה) בכלבים מתבטא בתחילה בסימנים קליניים של התנשמות מהירה בפה פתוח, ריור, הלחתה, דופק מהיר, שלשולים, הקאות, חוסר מנוחה ואפטיה. ככל שמצב עודף החום מתקדם, הנשימה תהפך לכבדה יותר, הריור יגבר, והכלב יראה סימנים של חוסר חמצן (ציאנוזיס) וצבע החניכיים יהפך לאדום כהה ואף לסגול.
במצבים קיצוניים יותר, הריריות הופכות להיות חיוורות, עם או בלי סימני דימום עליהן, הדופק המהיר נחלש, הטמפרטורה הגבוהה יורדת להיות נמוכה מזו הנורמאלית, הכלב עלול להתמוטט, לאבד את ההכרה, להתעוות ולפרכס - דבר היכול להביא, בסופו של דבר, למותו של הכלב.
כיצד ניתן לטפל במכת חום?
במידה והכלב מראה את הסימנים הללו או את חלקם, יש להעבירו מיד למקום קריר ולנסות לצננו בעזרת מטלית ומגבת רטובה או בצינור מים. יש לדאוג להביאו לאזור מאוורר. חשוב להבין, כי אין זה מספיק רק לקרר את הכלב, אלא יש להביאו למרפאה הווטרינרית בהקדם האפשרי!
במרפאה הווטרינרית יעבור הכלב בדיקה פיסיקלית להערכה ראשונית, ותילקחנה לו בדיקות דם להערכת רמת ההתייבשות, פגיעה באיברים פנימיים ומנגנון הקרישה. בנוסף, תתבצענה בדיקות א.ק.ג ולחץ דם להערכת המערכת הקרדיו-וסקולרית.
טיפול במכת חום מחייב אשפוז, ניטור והשגחה אינטנסיביים, הכוללים, בין היתר, קירור וצינון הדרגתי של הכלב באמצעות מים ומאוורר, לעיתים קוביות קרח באזורים ספיציפיים, מתן נוזלים ורידיים, וטיפול תומך במערכות השונות שעלולות להיפגע מהפגיעה התרמית באופן ישיר או עקיף. המערכות הללו כוללות את מערכות לב-ריאה, כליות, לבלב, מערכת העצבים ומערכת העיכול. בנוסף, במידת הצורך יינתן טיפול בפרכוסים ועוויתות (במידה וקיימים), מתן פלאסמה, מתן חמצן, מתן גלוקוז ותרופות משתנות.
סיבוכים ממכת חום עלולים לכלול סימנים של דימומים הכוללים שלשולים והקאות דמיים, שתן דמי או דימום מהאף ומהפה, כשל כליה אקוטי, אלח דם (ספסיס) כתוצאה ממעבר חיידקים והרעלנים שלהם (אנדוטוקסינים) לתוך הדם, בשל פגיעה במערכות ההגנה של הגוף. כל אלו עלולים להביא לקריסת מערכות (DIC), תגובה דלקתית מערכתית (SIRS) ותסמונת מצוקה נשימתית חריפה (ARDS).
פרוגנוזה:
הספרות המקצועית מדווחת כי כ-50% מהכלבים המאובחנים במכת חום אינם שורדים את 24 השעות הראשונות. הפרוגנוזה נקבעת, בין היתר, על פי מידת החומרה של מכת החום, במהירות ההגעה לטיפול במרפאה הווטרינרית ובתגובה לטיפול. הסיכויים של הכלבים לשרוד מכת חום עולים בכלבים ששרדו את 24-48 שעות הטיפול הראשונות.
קיימים מספר אמצעים פשוטים למניעת מכת חום בכלבים:
1. בימי הקיץ החמים, בשעות בהם עומס החום רב, יש להימנע מטיול ארוך ומפעילות גופנית מאומצת ומתמשכת, כמו ריצה או משחק בכדור, ויש להקפיד על זמינות למים עבור הכלב.
2. יש להימנע מהליכות ממושכות עם זמם.
3. אין להשאיר כלב ברכב סגור או ברכב לא מאוורר, אף לא לזמן קצר.
4. יש לדאוג למקור צל ומקור מים זמינים לכלבים הנמצאים בחוץ.
5. שמירה על משקל נכון עבור הכלב באמצעות הזנה המתאימה לצרכיו.
6. אין לחכות לסימנים הקלאסיים של מכת חום אלא לזהות באופן מהיר של הסימנים הראשוניים למכת חום ולהגיע במהירות המירבית למרפאה הווטרינרית לטיפול אינטנסיבי. יש לזכור כי לא כל הכלבים מגיעים עם טמפרטורה העולה על 41°C.
7. חשוב לזכור כי מכת חום בכלבים עלולה להתרחש גם שלא בעונה החמה וללא כל קשר לפעילות גופנית מאומצת.
זכרו, מכת חום היא מקרה חירום המהווה סכנת חיים אמיתית! הגעה מיידית למרפאה הווטרינרית יכולה להציל חיים, היות וטיפול מוקדם מוריד את הסיכוי לפגיעה רב מערכתית ומעלה את סיכוי השרידות שלהם.
מאחלים לכם קיץ קריר ומהנה!