חיות אקזוטיות

    גמל שלמה

    אחד החרקים שתמיד גרמו לי לרתיעה מסוימת הוא גמל השלמה. לאחרונה הצלחתי להתגבר על פחד מוזר זה וגיליתי שייצור זה בעל יכולות מדהימות ולעיתים אף מדהים ביופיו.

    ובכן גמל שלמה הוא חרק טורף מסדרת התיקנאים ומתת סדרת בעלי הכנף. גופם ארוך וצר. ראשם מחובר לגוף בעזרת גבעולון צר המאפשר לו תנועה חופשית לכל הצדדים ועליו זוג עיניים גדולות בולטות ושלוש עיניים קטנות . זוג מחושיו הם ארוכים וחוטיים וגפי הפה נושכות ולועסות. כמו כל שאר החרקים גופו מחולק לשלוש בטן חזה וראש והוא בעל שלוש זוגות רגליים כאשר האחוריות והאמצעיות משמשות להליכה והקדמיות משמשות  ללכידת טרף. את חזהו ובטנו מכסות זוג כנפיים קשות וצרות לחפייה וכנפי תעופה. 
    ג
    מל שלמה ירוק הוא הנפוץ יותר בארצנו והידוע בבני מינו. אורכו 70-80 מ"מ, צבעו ירוק או חום בהיר ועל כנפיו כתמים קטנים בוהקים. בנוסף לסוג זה מצויים בארץ עוד כ 20 מינים של גמלי שלמה ביניהם גמל שלמה משובץ, גמל שלמה ננסי, גמל שלמה ענק וגמל שלמה מתפלל. במדבר מצויים כמה מינים חסרי כנפיים של גמל שלמה הרודפים אחרי טרפם על הקרקע וצבעם כצבע הקרקע שעליה הם חיים ביניהם גמל שלמה רץ, גמל שלמה מדברי מצוי וגמל שלמה עצבני קטן ורוטט המצוי תחת אבנים באזור המרכז והדרום.
    גמל שלמה חי על עצים ושיחים וידוע כצייד מהולל. עיקר טרפו הוא חרקים קטנים יותר אך הוא מסוגל לטרוף גם לטאות ובעלי חוליות קטנים המזדמנים לאזור מחייתו. 
    גמל שלמה מסווה עצמו היטב בין העלים והענפים גם בצבע וגם בתנועה וממתין בסבלנות לבואו של הטרף המיוחל. לכשזה מזדמן שולף גמל שלמה את רגלי הטרף שלו במהירות רבה, תופס את טרפו ומביא אותו לפיו. 
     
    עונת ההזדווגות של גמל שלמה ירוק מתחילה באביב, הזכר מתקרב בזהירות אל הנקבה עולה על גבה ומעביר לה ספרמטופור, במקרים רבים הנקבה במהלך ההזדווגות טורפת את הזכר ואוכלת את ראשו. פעולה זו איננה פוגמת בהזדווגות מאחר והפיקוח על אברי הרבייה מצוי בחלק האחורי של בטנו. יש הטוענים שבראש הזכר מצוי מרכז הפיקוח על מנגנון עיכוב ההזדווגות, כפי הנראה אם בזמן ההזדוגות חל עיכוב בהעברת הספרמטופור עריפת ראש הזכר מסירה את העיכוב. גופו של הזכר משמש כמקור למזון חלבוני הנחוץ לשם יצירת הביצים.  

    הנקבה המופרת מפרישה מפתח המין שלה ריר דביק, על ענף או עצם קשיח אחר, מקציפה אותו ומטילה לתוכו 200 ביצים. העיסה בסופו של דבר מתקשה והופכת לפקעת ספוגית המגנה על הביצים עד להתבקעותן לאחר כחודש.  
    הצאצאים המגיחים מהפקעות מתפזרים מיד לכל עבר וניזונים בתחילה מחרקים קטנים כדוגמת כנימות וזבובים .

    עבור לתוכן העמוד